”Allt är en fullkomlig röra i isländsk politik i dag”, säger Kristín Maria Erlandsdóttir till Ekots korrespondent Jens Möller.
”Allt är en fullkomlig röra i isländsk politik i dag”, säger Kristín Maria Erlandsdóttir till Ekots korrespondent Jens Möller. Foto: Foto: Lisa Bergström, Sveriges Radio.

Politisk röra inför Islands nyval

2:26 min

På lördagsförmiddagen öppnar de flesta vallokalerna på Island, som har sitt andra parlamentsval på bara ett år. Ekot har träffat flera väljare som har börjat tröttna på att gå och rösta.

– Allt är en fullkomlig röra i isländsk politik i dag, säger Kristín Maria Erlandsdóttir, som drar en barnvagn med sin halvårsgamla dotter på en gågata i centrala Reykjavik.

Även många andra väljare är inne på liknande linje.

– Jag tycker att det har blivit helt snurrigt, de är galna som har val så ofta, säger Svanbjörg Gíslasdóttir.

Sommaren 2016 valde islänningarna ny president. I oktober samma år var det nyval till parlamentet Alltinget, och nu alltså nyval igen.

Svanbjörg Gíslasdóttir är sjuksköterska, och precis så många andra islänningar ser hon ökade satsningar på sjukvård som den viktigaste valfrågan.

– Vård, framför allt sjukhusen. Jag arbetar på ett sjukhus och känner det här väl.

Svanbjörg Gíslasdóttir har förhandsröstat på Framstegspartiet, det gamla bondepartiet som sprack bara en månad före valet. Då valde den skandaliserade tidigare partiledaren och statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att bilda det nya Centerpartiet; Miðflokkurin som väntas få runt tio procent i dagens val.

Största parti lär, som vanligt, bli konservativa Självständighetspartiet, vars höger-mittenregering nyligen föll efter bara åtta månader vid makten.

Statsministern Bjarni Benediktsson figurerar i flera skandalliknande affärer, bland annat kopplat till hur han hanterade hemlig information för att rädda familjens mångmiljonförmögenhet inför Islands enorma bankkrasch 2008.

Kristín Maria Erlandsdóttir tycker att statsministern är arrogant.

– Han borde ha avgått för länge sedan.

Enligt opinionsmätningarna har Islands politiska vänstersida stärkts det senaste året. Framför allt har socialdemokraterna kommit igen efter förra årets katastrofval. Då var det med ett nödrop som partiet klarade 5-procentsspärren till Alltinget.

Största parti på vänstersidan tycks bli Gröna Vänstern, vars ledare Katrín Jakobsdottír är den politiker som flest islänningar vill se som statsminister efter valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista