Wallström uppmanar till dialog om Katalonien

1:30 min

Sverige kommer inte att erkänna Kataloniens självständighetsförklaring. Enligt utrikesminister Margot Wallström är läget känsligt och politiskt oklart just nu.

Både det katalanska och det spanska parlamentet har under dagen sammanträtt och fattat beslut i frågan om Kataloniens självständighet.

Vid halv fyra-tiden i dag fredag utropade det katalanska parlamentet självständighet, efter att en omröstning genomförts. Reaktionen från parlamentet i Madrid kom kort därefter: man väljer att upphäva Kataloniens självstyre genom att aktivera artikel 155.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) uppmanar parterna till fortsatta samtal:

– Vi vill ju helst se att man fortsätter med en dialog. Även om det här väcker starka känslor vill vi att man ska agera återhållsamt och se till att det inte blir våldsamt, säger hon. 

Ser du några risker för att det ska bli våldsamt? 

– Det vi såg förra gången var ju ett polisvåld som alla reagerade mot och vi vill ju inte att de situationerna ska upprepas. Vi hoppas att man besinnar sig och sköter det här på ett fredligt sätt. 

Hur ska Sverige se på självständighetsförklaringen från Katalonien? 

– Nej, vi menar ju att det är den spanska konstitutionen som gäller.

Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16—25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista