Adjö Spanien, en ny väg väntar oss" Marta Hostec och Maria Teresa Codina y Batellori har rest från Tarragona för att visa sitt stöd för självständighetsprocessen som pågår i regionparlamentet i Katalonien.
1 av 2
Adjö Spanien, en ny väg väntar oss" Marta Hostec och Maria Teresa Codina y Batellori har rest från Tarragona för att visa sitt stöd för självständighetsprocessen som pågår i regionparlamentet i Katalonien. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Jublande människor i Barcelona.
2 av 2
Jublande människor i Barcelona. Foto: Lars Pedersen/TT

"Madrid vände oss ryggen för längesen"

1:43 min

I dag röstade regionparlamentet i Katalonien ja till självständighet. Strax därefter röstade den spanska senaten för att aktivera lagparagraf 155 för att återinföra lag och ordning i Katalonien.

70 ja-röster av 135 – det räckte för en ensidig självständighetsdeklaration för Katalonien. Omröstningen bojkottades av i stort sett hela oppositionen.
Men alla de som följt omröstningen på tv på en storbildsskärm nära regionparlamentet i Barcelona jublade.

Maria Teresa Codina y Batellori och hennes väninna hade rest från Tarragona. De hade en banderoll där det stod: "Adjö Spanien, en ny väg väntar oss"

– Madrid kan göra vad de vill, de ljuger och de vände oss ryggen för länge sen, säger Maria Teresa Codina y Batellori.

För Katalonien börjar nu en svår process för att nå internationellt erkännande. EU stödjer Spanien och inte Kataloniens självständighet. Det irriterar Antonio Morales:

– Om EU inte stödjer detta – vad ska vi då ha EU till? Vi har visat att vi kan åstadkomma självständighet utan våld, säger han.

Fest i Barcelona och krismöte i Madrid. Under fredagen röstade den spanska senaten ja till lagparagraf 155 för att återställa lag och ordning i Katalonien. Dessutom meddelade premiärminister Mariano Rajoy att man upplöser det katalanska parlamentet. Ett nyval i regionen är utlyst till den 21 december.

Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16—25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista