Mynt och sedlar och monopolhus på ett bord.
Amorteringsreglerna för bolån har skärpts. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lån utan säkerhet ökar snabbare än bolån

1:07 min

Marknaden för lån utan säkerhet växer. En förklaring är de hårdare kraven kring bolån som gör att fler istället tar så kallade konsumtionslån för att ha råd med kontantinsatsen när de köper bostad.

Hör mer i Ekonomiekot Extra

Tillväxttakten när det gäller den typen av lån är nu över 8 procent.

– Man behöver sin kapitalinsats, om inte har kan konsumtionslån fylla gapet ibland, säger Mats Wilhelmsson, fastighetsekonom på Kungliga Tekniska Högskolan

För drygt ett år sen införde Finansinspektionen stramare bolåneregler för att undvika att hushållen drar på sig för stora skulder. Ett bolånetak infördes som innebär att lånen inte får överstiga 85 procent av bostadens värde. Samtidigt har amorteringsreglerna när det gäller bolån skärpts.

Men i år har istället tillväxttakten för lån utan säkerhet, eller så kallade, konsumtionslån ökat och är nu högre än för bolån. I september var tillväxttakten drygt 8 procent, visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Räntorna på den typen av lån är i regel också betydligt högre än på bolån, många gånger över 20 procent och Mats Wilhelmsson menar att det är olyckligt att stramare bolåneregler tvingar vissa att istället ta lån utan säkerhet.

– Nej absolut inte bra, ska man råda någon ska man absolut inte ta ett konsumtionslån till en kapitalinsats, säger Mats Wilhelmsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista