Marcel Freserius och Jesús Altabella firade Kataloniens självständighetsförklaring i Barcelona.
Marcel Freserius och Jesús Altabella firade Kataloniens självständighetsförklaring i Barcelona. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Barcelonabo: Jag är rörd och hoppfull

2:14 min

Spaniens svar på Kataloniens självständighetsförklaring igår kom snabbt och den spanske premiärministern Rajoy krävde att Kataloniens president och vicepresident avgår. Men på Barcelonas gator firade samtidigt tusentals människor den nya republiken.

– Jag är rörd och hoppfull och mycket glad och jag hoppas jag får fortsätta vara det, sa Jesús Altabella, som firade självständigheten insvept i en rödgulrandig flagga med en röd stjärna på.

– Vi ska jobba för att få behålla självständigheten, sa han, som är född i Spanien men som i dag kallar sig katalan.

– Vi har kommit så här långt genom tålmodigt arbete, genom att gå ut och protestera dag efter dag, säger Marcel Freserius som är katalan, men född i Nicaragua.

Att Katalonien förklarade sig självständigt efter en omröstning i regionparlamentet, ledde till ett krismöte i den spanska regeringen och ett fall på Madridbörsen.

Den spanska senaten sa igår ja till åtgärder som ska återställa lag och ordning i Katalonien.

Men efter självständighetsförklaringen sa den spanske premiärministern Rajoy att han avskedar presidenten och vicepresidenten och polischefen i Katalonien och upplöser parlamentet.

Rajoy meddelade också att det blir val i Katalonien den 21 december.

Det är möjligt att Katalonien kommer att motsätta sig order från Madrid, eftersom man skapat egna lagar för den nya självständiga republik som man är på väg att skapa.

Troligen kommer katalanerna fortsätta med gatuprotester och civilt motstånd mot den spanska staten. Men den brutala spanska polisinsatsen under Kataloniens folkomröstning den första oktober är fortfarande i färskt minne.

Igår manade premiärminister Rajoy till lugn, men frågan är om lugnet och tålamodet kommer att bestå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista