Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller.
Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller är den särskilde åklagaren. Foto: Matt York/TT

Anklagelser om rysskontakter under valet i USA klara

En åtalsjury i USA har godkänt de första formella anklagelserna i utredningen om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet i fjol, uppger källor med insyn.

Tv-kanalen CNN var först att rapportera om juryns beslut. Uppgifterna bekräftas även av källor till nyhetsbyrån Reuters.

Det är ännu oklart vad det rör sig om för brott och mot vem eller vilka misstankarna riktas. Detaljerna i målet väntas bli offentliggjorda på måndag. Misstänkta kan också gripas redan på måndag, enligt CNN:s anonyma källor.

Om uppgifterna stämmer är det ett stort steg för utredningen som granskar eventuella kopplingar mellan president Donald Trumps kampanj och Ryssland före presidentvalet 2016.

Utredningen, som drogs i gång i maj, leds av den särskilde åklagaren Robert Mueller, som är före detta chef för den federala polisen, FBI. En talesperson för Mueller avböjer att kommentera uppgifterna om åtalsjuryns beslut, men vid utnämningen i maj meddelades att Mueller fick befogenhet att väcka åtal för anklagelser om handlingar som är brottsliga enligt federal lag.

Trump har hittills inte anklagats för att ha gjort något fel, men hans plötsliga avskedande av FBI-chefen James Comey har väckt intresse hos utredarna. Medan utredarna arbetat på har det även avslöjats att Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump den yngre i fjol träffade en rysk jurist med koppling till Rysslands regering.

Mueller utreder såväl kopplingar till ryska intressen som eventuell ekonomisk brottslighet och huruvida Trump eller någon i hans krets har försökt hindra rättvisan.

Muellers medarbetare har frågat ut bland andra förre stabschefen i Vita huset Reince Priebus och den tidigare talesmannen Sean Spicer. I juli genomförde FBI en husrannsakan hos Trumps förre kampanjgeneral Paul Manafort. Manafort har tidigare arbetat för ett proryskt parti i Ukraina och hans förehavanden i det sammanhanget ingår också i utredningen.

En annan som synas av Muellers utredare är Michal Flynn, som var Trumps säkerhetsrådgivare i början av presidentperioden. Flynn fick avgå i februari sedan det framkommit att han inte hade berättat allt om sina kontakter med Rysslands ambassadör Sergej Kisljak för vicepresident Mike Pence.

Flera andra utredningar pågår i USA om rysk inblandning i valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".