Jämställdhetsminister Åsa Regnér.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér. Foto: TT

Regeringen vill reformera äldreboendet

1:31 min

125 av landets 290 kommuner har idag brist på äldreboenden. Många äldre tvingas därför bo kvar hemma, även om dom vill flytta. Nu vill regeringen införa en ny boendeform för dom.

– Det är en ny boendeform, en möjlighet i Socialtjänstlagen, till en boendeform som man kan anordna innan man har så stora behov att man blir bedömd att komma till äldreboende, säger Åsa Regnér som är ansvarig för äldrefrågor i regeringen.

Idag är 2 miljoner av Sveriges befolkning över 65 år. Vi blir bara äldre och äldre.

Och principen som styrt under flera decennier är att vi ska bo hemma så länge som möjligt. En fjärde-del av alla äldreboenden har därför lagts ner sedan år 2000.

Idag är det BRIST på äldreboenden, och många tvingas därför - mot sin vilja - bo kvar hemma.

Regeringen vill nu införa en ny boendeform, ett slags mellanboende, med lägre personaltäthet än på äldreboenden. Tänkt för dom som idag behöver mycket hemhjälp men som ändå fått avslag på sin ansökan om särskilt boende. 

– Dels är det många som har stora behov, men inte så stora behov att man kommer ifråga för ett äldreboende. Och för den personen kan det där kännas som byråkrati. Jag tycker att jag behöver ett äldreboende och jag vill inte bo för mig själv. Jag kännner mig inte trygg och jag vill inte bo ensam.

Men om kommunerna inte bygger äldreboenden, varför skulle dom bygga mellanboenden?

– Därför att man i vissa fall underlättar organiseringen av hemtjänsten också. Den här möjligheten skulle vara frivillig för kommunerna, men kan ändå underlätta för dom att organisera äldreomsorgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista