Regionpresidenten Carles Puigdemont är avsatt och Spaniens vizepremier Soraya Saenz de Santamaria styr.

Madrid tar kontroll över Katalonien

2:03 min

Dagen efter Kataloniens självständighetsdeklaration meddelar den spanska staten via en bulletin att chefen för polisstyrkan Mossos d'esquadra, avskedas. Katalonien styrs nu officiellt av Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria.

Det spanska regeringen agerar snabbt och har avsatt Kataloniens ledare Carles Puigdemont och hans vice president Oriol Junqueras är avsatt. Likaså har chefen för polisstyrkan Mossos d'esquadra, Josep Luis Trapero och högste polischefen Pere Soler avskedats. Och den spanske premiärministern Rajoy har delegerat styret av Katalonien till sin vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria.

I samma bulletin meddelas även att den kommission som tillsatts för att undersöka den spanska polisens våldsanvändning under Kataloniens folkomröstning den första oktober – nu är upplöst.

På måndag väntas åklagare presentera åtal mot nyckelpersoner den katalanska ledningen.

Idag möts det katalanska civilsamhällets organisationer för att diskutera hur man ska gå vidare i sitt motstånd mot den spanska staten. De fredliga gatuprotesterna kan komma att fortsätta, vid sidan av icke-våldsaktioner från den radikala vänstern.

I vimlet under självständighetsfirandet träffade Ekot Marcel Freserius som sa att han hoppas att det inte blir mer polisbrutalitet av det slag som skedde under folkomröstningen.

– Nu har katalanerna sin nya republik och sina rättigheter att försvara, fredligt som tidigare, säger han.

Men även den andra sidan; den som vill att Spanien ska förbli enat, mobiliserar. Imorgon väntas demonstrationer här i Barcelona till stöd för den spanska regeringens åtgärder och för att Spanien förblir ett land.

Arrangörerna undanber sig flaggor och symboler som kan provocera och förolämpa, för vid tidigare demonstrationer har även spanska högerextremister deltagit. Högerextrema personer misstänks även ha provocerat misshandel som filmats i Barcelona under natten till idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista