Ensam kvinna.
Arkivbild. Foto: Emilio Morenatti

10 000 slavarbetare i Storbritannien

1:50 min

I Storbritannien har debatten om modernt slaveri eskalerat den senaste tiden. Människor från Vietnam och Albanien ligger högt upp i statistiken över de som råkar illa ut.

Lågt räknat finns det åtminstone 10 000 slavarbetare i Storbritannien, bedömer myndigheterna. Men siffran kan antagligen vara betydligt högre, enligt flera experter. 

Frälsningsarmén i Storbritannien driver sedan flera år en kampanj mot det som kallas för modernt slaveri. Med stöd av regeringen hjälper de människor som blivit fria. I fjol togs drygt 1 500 personer om hand.

I veckan riktade den oberoende organisationen HMICFRS hård kritik mot polisen i en ny rapport. Organisationen har granskat polisens arbete med slaveriet:

– Polisen visar ofta prov på dålig förståelse och kunskap om problemet med slaveri, säger Wendy Williams som arbetat med granskningen.

I rapporten beskrivs hur vissa personer som tagit kontakt med polisen hade svårt att få hjälp. Hälften av alla som hamnar i slaveri i Storbritannien är personer som utnyttjas för sexuella tjänster. Den största gruppen är albanska kvinnor.

I den andra halvan återfinns många olika typer av arbeten. Den grupp som ökat kraftigast under det senaste året är unga vietnameser som tvingats sköta cannabisodlingar, enligt flera rapporter i brittiska medier. Ofta blir de inlåsta med motiveringen att de måste betala av en skuld.

Det senaste året har det också blivit fler och fler människor från Indien, Pakistan och Kina som hamnat i slaveri i Storbritannien, enligt Frälsningsarmén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista