Spruta och barnarm
Foto: Bertil Ericson / TT

Nytt vaccin ska rädda barn under två år från tyfoidfeber

1:40 min

Nu ska även barn under två år för första gången kunna vaccinera sig mot tyfoidfeber. Nyligen valde WHO att ställa sig bakom ett nytt vaccin som även ger hopp om att utrota sjukdomen i flera regioner.

Vid sitt senaste möte ställde sig Världshälsoorganisationen WHO:s expertpanel bakom ett nytt vaccin mot tyfoidfeber. Det innebär att nu även barn under två år för första gången kommer att kunna vaccinera sig, vilket skulle kunna rädda många liv.

– Nu med ett utvecklat väl fungerande vaccin för dessa barn så finns det ju möjlighet att verkligen förebygga den här sjukdomen som ger ungefär 130 000 dödsfall per år, säger Ann Lindstrand på Folkhälsomyndigheten.

Så många som 20 miljoner människor insjuknar i tyfoidfeber varje år, framförallt i södra Asien och i Afrika söder om Sahara, där det finns ont om vettiga toaletter och där dricksvattnet kan vara smutsigt.

Salmonellabakterien som orsakar sjukdomen smittar väldigt lätt och orsakar feber, värk och blodförgiftning. En av hundra dör och just de små barnen har varit extra utsatta, säger Ann Lindstrand som representerade Sverige när WHO:s expertpanel sammanträdde.

– Små barn blir väldigt väldigt sjuka. Det är väl fantastiskt nu att det finns ett bra vaccin.

Det har funnits två vaccin på marknaden tidigare men de har helt enkelt inte fungerat på små barn. I studier har det nya vaccinet förhindrat att nio av tio personer insjuknar och förhoppningen är att tyfoidfeber nu till och med ska kunna utrotas i regioner.

Dessutom hoppas experterna att om färre människor får tyfoidfeber till att börja med, ska behandlingen av dem som ändå insjuknar blir mer effektiv.

Det blir nämligen allt vanligare att antibiotika inte biter på salmonellabakterien och ett vaccin skulle kunna bromsa den utvecklingen, säger Ann Lindstrand.

– Nu är det ju ett förebyggande, inte bara att man inte behöver använda antibiotika för barnen, utan med minskad konsumtion av bredspektrum, så blir det här ett verktyg mot antibiotikaresistens också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista