Bombdåd i Mogadishu.
Bombdåd i Mogadishu. Foto: MOHAMED ABDIWAHAB

Terroristerna riktade in sig på makthavare, poliser och soldater

1:18 min

Ännu sent på lördagskvällen pågick skottlossning i Somalias huvudstad Mogadishu efter bilbombsattackerna där tidigare i dag. Siffrorna över antalet döda varierar sent på lördagskvällen mellan 13 och 23, men tros komma att stiga.

Än en gång drabbas Mogadishu av våld och död, bara två veckor efter ett av historiens värsta sprängdåd i både Somalia, Afrika och världen, då uppemot 400 människor dödades.

Då liksom nu handlar det om bilar fullastade med sprängmedel som detonerat i stans centrala delar.

Vid dagens dåd exploderade den ena bilbomben vid ett hotell som är populärt bland politiker och affärsmän, och den andra alldeles i närheten, vid Somalias tidigare parlamentsbyggnad.

Strax efter hotellattacken stormade beväpnade män hotellet och barrikaderade sig där.

Sedan följde flera timmars intensiva strider mellan angriparna och somaliska säkerhetsstyrkor.

Terrorgruppen al-Shabaab har tagit på sig skulden för lördagens sprängdåd, och till Reuters säger sig en talesperson för extremisterna ha siktat in sig på de många makthavare, poliser och regeringssoldater som rör sig i de kvarter där dagens bilbomber exploderade.

Däremot har gruppen inte kommenterat dådet för två veckor sedan, men pekas ändå ut som skyldig även till det.

Terroristerna i al-Shabaab har som mål att störta Somalias internationellt uppbackade regering och införa sharialagar.

Terroristernas attacker har intensifierats samtidigt som Afrikanska Unionens fredsbevarande styrkor nu förbereder att trappa ner sina insatser i Somalia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista