Rasande män i folkmassa på gata i Gaza
Protesterna mot elbristen i Gaza tidigare i år samlade tiotusentals. Om försoningen misslyckas lovar dess förespråkare mångdubbelt större protester. Foto: Khalil Hamra/TT

Försoning med stora frågetecken

"Det är svårt att försonas med sin sons mördare"
1:47 min

I Gaza ska president Mahmoud Abbas parti Fatah i veckan ta kontroll över gränsen mot Egypten. Det är den första konkreta förändringen som träder i kraft efter att Fatah och islamistiska Hamas kommit överens om försoning.

Men det finns fortfarande frågetecken, och en av de svåraste frågorna är hur familjer till människor som dödats i striderna mellan Hamas och Fatah ska kunna förlåta.

Striderna 2007 när Hamas tog över Gaza från den Fatahledda palestinska myndigheten krävde både civila och militära dödsoffer.

Efter striderna greps och fängslades Fatahmedlemmar, många torterades svårt.

Ett av alla dödsoffer var Abdallah Sadat som jobbade för Fatahs säkerhetsstyrkor och dödades i ett bakhåll av Hamas militära gren.

Det har gått tio år, men hans pappa Mohamed Sadat säger att han inte kan förlåta, det är svårt att försonas med sin sons mördare säger han.

Just av den anledningen är han också emot försoningsprocessen mellan Fatah och Hamas.

– Nej, jag är emot försoning. Jag kan inte acceptera en försoning förrän Ismail Haniye och alla de andra Hamasledarna ställs inför rätta för de brott de begått, för alla våldsamheter de beordrat.

– De kan ställas inför vilken domstol som helst, här, på Västbanken eller en internationell tribunal. Om bara rättvisan får ha sin gång så kan jag tänka mig försoning, säger Mohamed Sadat.

En av Gazas mest kända aktivister är Mohammed Taluli. Det var han som arrangerade demonstrationerna i våras mot elbristen. Över 50 000 demonsterade, och själv greps han av Hamas.

Mohammed Taluli säger att han inte tänker låta vare sig enskilda eller partier sätta käppar i hjulet för försoningen.

– Om de misslyckas och vi blir besvikna igen kommer vi inte att vara tysta. Vi kommer att ordna nya demonstrationer. Förra gången samlade vi 50 000, den här gången ska vi få med en miljon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".