Osäkra majoriteter på Island

1:52 min

Statsminister Bjarni Benediktssons parti ser ut att bli störst i det isländska valet. Men utmanaren Katrín Jakobsdóttir kan ha större möjlighet att bilda en koalition med majoritet.

De första valresultaten pekar på att Självständighetspartiet behåller sin position som landets största parti. När mer än hälften av rösterna var räknade hade partiet 16 av 63 platser i parlamentet alltinget, men har då förlorat fem mandat.

– Vi kommer att vinna det här valet. Vi hoppas få fler platser i parlamentet under natten, säger Benediktsson på högerpartiets valvaka, enligt AFP.

Han säger sig vara optimistisk inför möjligheterna att kunna bilda en regering.

– Vi måste ta ett djupt andetag och vänta på de slutliga resultaten för att se vad vi har för förhandlingsalternativ på bordet, säger statsministern.

Oppositionspartiet Gröna vänstern, andra största parti, har elva platser just nu. Socialdemokraterna har åtta, en ökning med fem mandat.

Katrín Jakobsdóttir, ledare för Gröna vänstern, kan tillsammans med Socialdemokraterna och Piratpartiet säkra en majoritet — om de även får med sig ett fjärde parti.

– Vi hade hoppats att oppositionen skulle få egen majoritet, men det är osäkert nu, säger hon till Reuters.

Hon tillägger att hon inte utesluter ett samarbete med Centerpartiet, men vill i första hand bilda en koalition på vänsterkanten.

Centerpartiet, som just nu har sex mandat, är ett nytt parti som bildades i september av tidigare statsministern Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. Han tvingades bort efter att ha avslöjats med hemliga konton i skatteparadis.

Många bedömare har på förhand tippat att Jakobsdóttir kommer att bli Islands nästa statsminister.

Ett slutgiltigt resultat väntas inte förrän under morgonen. Efter valet kommer presidenten, som har en ceremoniell roll, att be ledaren för det största partiet att bilda regering. Troligen kommer det att kräva långdragna förhandlingar, kanske i månader, innan det står klart vem som ska leda landet. Hela åtta partier, två fler än tidigare, ser ut att ta plats i alltinget.

Island gick under lördagen till val för andra gången på ett år sedan regeringskoalitionen spruckit efter en politisk skandal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista