Nya attacker mot polisen

1:46 min

Sten och fyrverkeripjäser krossade fönsterrutor på en polisstation i Växjö under natten.

Händelsen är en i raden av attacker mot polisstationer i landet.
En polisstation i stadsdelen Araby i Växjö har utsatts för skadegörelse vid två tillfällen under natten.

Den första händelsen inträffade strax efter klockan två, då en kraftigare smäll utanför stationen orsakade skador på fyra fönsterrutor, uppger polisen. Vid 04.15 smällde det igen, och någon kastade även en gatsten mot en femte ruta.

– Det var inga poliser, vad jag har hört, inne i polisstationen men det har funnits risk att någon annan förbipasserande gått förbi och då har det varit risk för den personens hälsa, säger Calle Persson, presstalesperson för polisen i Region Syd.

– Vi ser så klart allvarligt på det här. Vi kommer jobba vidare med det här ärendet under dagen, säger Calle Persson.

Är ni säkra på att det rör sig om en attack som medvetet riktats mot polisstationen?

– Att det sker vid två tillfällen under kort tid vid samma lokal tyder på det.

I nuläget finns ingen misstänkt för händelserna. Utredarna ska gå igenom övervakningskameror i närheten för att se om gärningsmännen fångats på bild, och kommer även att förhöra vittnen.

Skadegörelsen inträffar efter flera uppmärksammade attacker mot polisen. Förra veckan genomfördes ett sprängdåd mot polishuset i Helsingborg. Och under natten mot lördag sköts minst 12 skott mot en polismans hus i Västerås där han och hans familj låg och sov. Polisen arbetar efter teorin att dådet riktades mot dem som myndighet.

– Vi utgår ifrån att det är ett angrepp riktat mot Polisen och vår verksamhet. Då försöker vi vidta de åtgärder som vi tycker är viktiga för att det här inte ska kunna ske igen, sade polisområdeschefen Robert Wallén till TT under lördagen.

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för skjutningen i Västerås.

Tidigare dåd mot poliser

De senaste åren har flera Attacker riktats mot polisen:

3 februari 2014: Någon placerar en sprängladdning vid Rättscentrum i Malmö. Den kraftiga detonationen skadar fasaden och fönster på byggnaden, som inrymmer bland annat polishus, tingsrätt och åklagarkammare. Ingen människa skadas.

30 november 2014: Strax före midnatt exploderar en sprängladdning som placerats vid Rättscentrum i Malmö. Detonationen orsakar stora skador på entrén och byggnadens fasad. Ingen människa skadas allvarligt.

21 augusti 2015: Efter att en polispatrull gjort en fordonskontroll i Tumba attackeras poliserna med stenar. Situationen trappas upp och fler poliser kallas till området. Eld anläggs vid polisstationen och en handgranat kastas mot en polisbuss i vilken det finns fyra poliser.

1 januari 2017: I Katrineholm kastas vid tolvslaget en misstänkt handgranat mot polisstationen. Entrédörren, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadas. Även en fastighet mitt emot polishuset får skador.

6 februari 2017: Natten till den 6 februari exploderar en polischefs bil som står parkerad vid hans bostad i en kommun norr om Stockholm. Ingen skadas och polisen och hans familj förs i säkerhet. Polischefen har bland annat haft ledande befattningar i kampen mot gängkriminalitet.

13 augusti 2017: En explosion inträffar vid polishuset i Hallstahammar klockan 01.20. Det finns inga poliser i lokalen vid detonationen och ingen annan människa skadades heller.

18 oktober 2017: En sprängladdning detonerar vid entrén till polishuset i Helsingborg. Ingen skadas i explosionen.

28 oktober 2017: Flera skott skjuts in i en villa i Västerås där en polisman bor. Ingen skadas.

I juni i år presenterade Polisförbundet en rapport som visar att svenska poliser utsetts för allt mer hot och våld. Den visar att 40 procent de tillfrågade de senaste tolv månaderna utsatts för hot, våld eller annan otillbörlig påverkan med syfte att påverka deras tjänsteutövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista