Val i Sierra Leone

Klockan nio på tisdagmorgon öppnar vallokalerna i Sierra Leone. Både president och parlament ska väljas och för invånarna i Sierra Leone markerar valet ett slut på det långa inbördeskriget.
Nio kandidater tävlar om presidentposten, en av dem är Saina Bangora. Hon är den enda kvinnan och utanför hennes partihögkvarter är det kvinnor och barn som dominerar. Männen är i minoritet, en stor skillnad mot alla andra partihögkvarter i Freetown. – Afrika har förstörts av män, har ruinerats av män, särskilt Sierra Leone, säger Saina Bangora som inte sticker under stol med att hon anser sina manliga medtävlare vara en samling skamlösa, korrupta politiker som bestulit folket i åratal. Världens fattigaste land Sierra Leone är världens fattigaste land, enligt FN:s statistik. Landet har den högsta barnadödligheten, en medellivslängd på bara 38 år och sju av tio invånare i Sierra Leone lever på mindre än en tia om dagen. – Ändå är landet så rikt på diamanter opch andra naturtillgångar, påpekar Saina Bangora. Respekterad människorättsaktivist Hon är 42 år, respekterad människorättsaktivist och för ett halvår sen bildade hon partiet Mop, movement for progress. Hon har ingen chans i presidentvalet, det vet hon. – Sierra Leone är inte moget för en kvinna vid makten, säger hon och tillägger att det gäller förmodligen alla afrikanska länder. Men hon tror att hon och hennes parti kommer in i parlamentet. – Man kommer att rösta på mig för att man vill ha en stark opposition, säger hon. Skör fred Valkampanjen, som med få undantag varit fredlig, har präglats av feststämning, ibland rena karnevalsyran. – Men freden är skör, landet är långt ifrån stabilt. Vi balanserar på en tunn lina. Vem som än vinner så kan det var en eller anna som inte kommer att acceptera resultatet. Det är det vi är rädda för, säger Saina Bangora.
SR:s korrespondent Marianne Kihlberg, Freetown, Sierra Leone

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".