"Vi är alla Katalonien". I Barcelona samlas idagde som är för Spaniens enighet och som stödjer den spanska regeringens åtgärder emot Kataloniens självständighetsdeklaration. Foto:
"Vi är alla Katalonien". I Barcelona samlas idagde som är för Spaniens enighet och som stödjer den spanska regeringens åtgärder emot Kataloniens självständighetsdeklaration. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

Stor manifestation för ett enat Spanien

1:55 min

Många tusen människor har samlats på den stora boulevarden Passeig de Gràcia i centrala Barcelona i Katalonien inför manifestationen för ett enat Spanien i dag.

Arrangören Societat Civil Catalana (SCC) har bett folk ta med sig katalanska, spanska och europeiska flaggor och det har sannerligen hörsammats; ett gulrött flagghav vajar i solskenet.

Temat för demonstrationen är "Vi är alla Katalonien! För samlevnad". SCC vill "återta den institutionella normaliteten" och manar till försoning.

– Det blir ingen demonstration för eller emot artikel 155, säger SCC:s viceordförande Álex Ramos till tidningen El País.

– Gatorna är till för alla, inte bara för separatisterna.

Flera toppolitiker kommer att delta. Bland annat representanter från tre oppositionspartier i Katalonien, inklusive den spanske premiärministern Mariano Rajoys konservativa parti.

En av dem, Inés Arrimadas, som gruppledare för mittenpartiet Ciudadanos i det numera upplösta katalanska parlamentet:

– I dag återvänder den tysta majoriteten till gatorna. Och vi vill ta tillbaka vår fredliga samlevnad, säger hon i TVE:s sändningar.

Hon refererar till en liknande demonstration den 8 oktober då enligt polisen runt 350 000 personer deltog.

52 procent av katalanerna är för att upplösa det katalanska parlamentet och hålla nyval, enligt en opinionsmätning som Metroscopia gjort för tidningen El País. 43 procent har motsatt uppfattning.

I en annan Madridtidning, El Mundo, publiceras på söndagen en mätning av Sigma Dos som visar att de katalanska separatistpartierna skulle förlora sin majoritet i Kataloniens parlament, fast med mycket liten marginal: 42,5 procent mot 43,4 procent för de partier som är emot självständighet. Mätningen är gjord måndag-torsdag och omfattar 1 000 personer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista