Katrin Jakobsdottir utmanar Bjarni Benediktsson
Katrin Jakobsdottir utmanar Bjarni Benediktsson Foto: Brynjar Gunnarsson/AP/TT

"Teflonpolitiker" störst i Islands val

"Vi ska leda regeringen!"
2:41 min

Det stundar tuffa regeringsförhandlingar på Island efter lördagens parlamentsval. Varken höger- eller vänstersidan fick tydlig majoritet, men båda sidor vill se sig som segrare.

– Kära vänner, vi vinner det här valet, sa Bjarni Benediktsson, ledare för konservativa Självständighetspartiet, till jublande partivänner på valnatten.

Men högerledaren fick mothugg från sin främsta politiska motståndare.

– Att vi ska ta plats i den nya regeringen, att vi ska leda den regeringen och att vi ska göra det här samhället bättre för folket i det här landet, sa partiledaren Katrín Jakobsdóttir på Gröna Vänsterns valvaka.

Fast ingen av de två statsministerkandidaterna blev en tydlig valvinnare i natt.

Gröna Vänstern och Socialdemokraterna gick framåt jämfört med valet för ett år sedan, men fick ett sämre resultat än vad opinionsmätningarna hade tytt på.

Självständighetspartiet blir åter Islands största parti med drygt 25 procent av rösterna, men partiet tappar fem mandat och får nu 16 av de 63 platserna i det nya Alltinget. Bara en gång i historien har Självständighetspartiet gjort ett sämre valresultat.

Fast det hade kunnat gå ännu sämre med tanke på de skandalliknande affärer som partiledaren Bjarni Benediktsson har varit inblandad i de senaste månaderna. Allt fler ser högerledaren som en politiker som ingen skit tycks fastna på.

Bjarni kommer självklart vara känd som "teflonmannen" från och med nu, det är glasklart, sa den tidigare socialministern Eygló Harðardóttir i isländsk tv på valnatten.

Nyvalet till Alltinget är det andra i Island på bara ett år.

Rekordmånga åtta partier valdes nu in i Alltinget. Ett av dem är den skandaliserade tidigare statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugssons nya Centerparti.

Islands politiska landskap är nu alltså ännu mer fragmenterat än tidigare. Det återstår att se hur presidenten tolkar valresultatet och om han ger ledare från höger eller vänster uppdraget att försöka förhandla fram en regering.

Efter valet för ett år sedan krävdes över tio veckors förhandlingar för att få fram en regering, som sedan föll redan efter åtta månader. Blir det lättare nu?

Bjarni Benediktsson tryckte i natt på behovet av att partiledarna går in i de nya förhandlingarna med en annan, mer pragmatisk inställning än förra gången. 

– Jag tror fortsatt att det är viktigt att ha en stark koalition med en god majoritet, sa Självständighetspartiets ledare till tv-bolaget RÚV.

Trots en stor misstro mot politiker och en uttalad valtrötthet hos många isländska väljare landade valdeltagandet på 81,2 procent, två procentenheter högre än förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".