Bulgariskt stridsflyg skapar turbulenser

1:56 min

Bulgariska stridspiloter vägrar att träningsflyga landets föråldrade stridsflygplan från Sovjettiden. Det är den senaste turen i konflikten kring vilka nya plan Bulgarien ska köpa in – där också ett mångmiljardkontrakt för svenska Saab står på spel.

– I mina ögon ser vi inte särskilt seriösa ut. Det har gått ett decennium utan att vi lyckats förnya vårt stridsflyg, säger Momchil Milev, journalist med inriktning på militär- och säkerhetsfrågor på den bulgariska tidningen Kapital weekly.

Natolandet Bulgarien flyger fortfarande med sovjetiska Mig-plan som köptes in för 28 år sedan, då Bulgarien fortfarande tillhörde Warszawapakten. Sedan i somras får man hjälp av italienskt stridsflyg med att patrullera Bulgariens - och därmed också Natos - luftrum.

Efter en upphandling som bland annat stod mellan begagnade amerikanska F-16 plan och nya svenska Jas Gripenplan meddelade den dåvarande bulgariska regeringen i våras att man lutade åt det svenska stridsflyget – en affär värd omkring 7 miljarder kronor. Sedan dess har landet fått en ny regering som säger att upphandlingen måste göras om eftersom felaktigheter förekommit i den tidigare processen.

Enligt journalisten Momchil Milev handlar de tvära kasten i första hand om en maktkamp mellan Bulgariens starka män – premiärminister och den tidigare livvakten Boiko Borisov från center-högerpartiet Gerb, och presidenten Rumen Radev, till alldeles nyligen Bulgariens flygvapenchef som företräder landets socialistparti.

Under veckan har konflikten tagit en ny vändning efter att piloter vägrat att träningsflyga de gamla ryska planen av säkerhetsskäl. En aktion det nu ryktas om att president Radev, den tidigare flygvapenchefen, själv är inblandad i.

Vilka stridsflyg valet till slut kommer landa på är återigen en öppen fråga. Till Sveriges fördel, säger Momchil Milev, är att Gripenplanen är en billigare variant. Geopolitiska avväganden talar däremot för att Natolandet Bulgarien väljer amerikanska plan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista