Lista
1 av 2
Källa: TT Foto: Sveriges Radio
Tre olika dörrar/ingångar som har förstörts på olika sätt.
2 av 2
Flera attacker har riktats mot polisen. Foto: TT

Flera attacker mot polisen under helgen

"Vi ser så klart allvarligt på det"
1:52 min

På kort tid har tre attacker riktats mot polisen. Efter skjutningen mot en polisbostad i Västerås inträffade i natt en ny händelse som beskrivs vara en attack mot polismyndigheten.

Det var vid två tillfällen i natt som ett polishus i stadsdelen Araby i Växjö utsattes för skadegörelse. Första attacken skedde strax efter klockan 02 och sedan igen drygt två timmar senare. Vid båda tillfällen exploderade en kraftigare fyrverkeripjäs och sten kastades mot byggnaden. Ingen person kom till skada men flera fönster förstördes. Polisen beskriver händelsen som en attack mot myndigheten.

 – Vi ser så klart allvarligt på det. Nu var det inga poliser inne på stationen, som jag har förstått det. Men det har ju funnits risk för att andra förbipasserande har gått förbi och då har det funnits risk för den personens hälsa, säger Calle Persson vid polisen i region Syd.

Vi utgår ifrån att det är ett angrepp riktat mot polisen och vår verksamhet.

Utredningen efter skjutningen mot en polisbostad i Västerås i går fortsätter. En man i 20-årsåldern sitter fortfarande anhållen skäligen misstänkt, alltså den lägre misstankegraden, för inblandning i dådet som rubriceras som mordförsök.

– Vi utgår ifrån att det är ett angrepp riktat mot polisen och vår verksamhet. Då försöker vi vidta de åtgärder som vi tycker är viktiga för att det här inte ska kunna ske igen, sade polisområdeschefen Robert Wallén till TT under lördagen.

Helgens attacker är tre i raden av flera liknande händelser som anses vara riktade mot polismyndigheten.

Under lördagen rapporterades även att en sten hade kastats genom fönstret på polisstationen i Vännäs väster om Umeå. Lokalen var tom och ingen kom till skada. Polisen vill inte sätta händelsen i samband med den senaste tidens brott mot poliser.

– Det finns inte någon misstänkt och inte heller någon hotbild. Det här kallar inte jag för ett angrepp, det här är skadegörelse, säger polisens kommunikatör Börje Öhman till TT.

Helgens attacker är tre i raden av flera liknande händelser som anses vara riktade mot polismyndigheten. Den 18 oktober detonerade en sprängladdning vid entrén till polishuset i Helsingborg. I augusti inträffade en explosion vid polishuset i Hallstahammar och i februari exploderade en polischefs bil som var parkerad vid polisens bostad.

Polisattacker

Lista
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".