Metoo har nått Mellanösterns kvinnor.
Metoo har nått Mellanösterns kvinnor (montage, arkivbild). Foto: TT

Kvinnor i Mellanöstern vittnar om övergrepp

"När jag var tolv fick jag en hand uppkörd under trosorna"
1:42 min

Metoo-kampanjen fått stort genomslag i Mellanöstern. Här finns flera av världens farligaste storstäder för kvinnor.

Citaten i texten kommer från tre olika kvinnor i Istanbul i svallvågorna efter metoo-kampanjen. Megastaden med sina 16 miljoner invånare ligger sexa på den föga smickrande listan över var kvinnor löper störst risk att utsättas för sexuellt våld eller sexuella trakasserier.

"När jag var tolv fick jag en hand uppkörd under trosorna när jag åkte buss"

Att kvinnor här i hög grad utsätts för övergrepp från okända män, vänner till familjen, kollegor och chefer har inte varit någon hemlighet – men inte heller något man pratat om. Ämnet har tystats ner.

"Helt plötsligt kom en man fram och tog på mina bröst, mitt på torget, mitt på dagen"

Med metoo-kampanjen har en aldrig sinande fors av personliga erfarenheter släppts lös, men här finns också män som försvarar övergreppen. Som en mansklubb som försöker skylla männens beteende på kvinnor. Lokala medier har fokuserat mer på utländska avslöjanden i metoo-kampanjens anda än de inhemska.

"Jag drogades och när jag vaknade låg jag naken på en säng med en man över mig"

Kairo har utsetts till den farligaste storstaden för kvinnor i världen av Thomson Reuters Foundation. Därifrån kommer mängder med vittnesmål om sexuella övergrepp. I hem, på gatorna och i kollektivtrafiken. Egypten är en mansdominerad värld där metoo-kampanjen förvisso har uppmärksammats – men främst av kvinnor. 

Från politiskt håll har det i princip varit tyst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".