Kvinna och man med flaggor.
1 av 2
Paqui Segura och Angel Rosales Ortiz var tidigt ute innan demonstrationen för Spaniens enighet började i morse. "Jag har aldrig brytt mig om den spanska flaggan tidigare, nu har jag tvingats ta ställning". Han har den spanska flaggan högst upp på pinnen han bär. Foto: Margareta Svensson / Sveriges Radio
Kvinna framför människor klädda i gult och rött samt flaggor
2 av 2
Sveriges Radios korrespondent Margareta Svensson på plats i Barcelona. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

300 000 demonstrerade för ett enat Spanien

1:23 min

Två dagar efter självständighetsförklaringen i det katalanska parlamentet, och efter att den spanska regeringen officiellt tagit kontroll över Katalonien, hölls en stor demonstration i Barcelona för Spaniens enighet.

Minst 300 000 deltog enligt den lokala polisen och bland dem som inte vill se en delning av Spanien fanns Dina García.

– Jag tror inte på en delning, vi är en del av Spanien och vi har det bra som vi har det, säger Dina García som anser att separatisterna är fanatiker.

Dagens demonstration samarrangeras med de politiska partier som är i opposition i Katalonien, Socialistpartiet PSOE, liberala Ciudadanos och konservativa Partido Popular. De är emot självständighet och hoppas att nyvalet den 21 december ska leda till maktskifte.

Angel Rosales Otíz är född i Spanien och bor i Katalonien sen många år. han har aldrig brytt sig om den spanska flaggan förut. Nu har han en spansk flagga med sig på en lång pinne.

Den katalanska självständighetsrörelsen har tvingat honom att ta ställning och att identifiera sig som spanjor, menar han.

Den spanska flaggan har länge varit en laddad symbol i Katalonien, på grund av förtrycket under Francodiktaturen. Katalanska separatister kallar ofta spanjorer för fascister. Nu när självständighetsrörelsen vuxit sig starkare så har också motsättningar kommit ut i ljuset, som det inte talats om högt tidigare.

Det tycks som att ordet har befriats. Augustin som inte vill säga sitt efternamn, säger att det är bra att folk kan bära den spanska flaggan och inte längre är rädda att säga vad de tycker. Augustin tycker att självständighetsivrarna som säger att de är öppna mot globaliseringen och Europa borde visa samma öppenhet mot spanjorerna.

– De har visat att de inte vill ha med oss spanjorer att göra, säger Augustin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista