Oroligt i Kurdistan.
1 av 2
Protester utanför parlamentet i samband med en presskonferens. Foto: SAFIN HAMED
Kurdistans parlament
2 av 2
Kurdiska regionsparlamentet i Erbil. Foto: SAFIN HAMED

Kurdiska parlamentet har stormats

1:17 min

Det kurdiska regionparlamentet i Erbil i norra Irak stormades tidigare i kväll i samband med dagens sammanträde. Mötet handlade bland annat om att Masoud Barzani i dag meddelade att han avgår som president för den självstyrande kurdiska regionen i Irak på onsdag:

Folk började samlas utanför parlamentet, vissa beväpnade med påkar, efter att en parlamentsledamot förolämpat de kurdiska peshmergastyrkorna och den avgående presidenten, Masoud Barzani.

Vissa lokaler medier uppger att deras journalister blivit attackerade av den stormande folkmassan. Bilder från tv-kanalen NRT visar när ett av deras team försöker undkomma folkmassan som slår sönder deras kamera. Det är fortfarande oklart om någon eller några skadats i samband med stormningen.

Tidigare i dag lämnade Barzani över ett brev till parlamentet där han meddelade sin avgång och föreslog att presidentämbetets maktbefogenheter ska fördelas mellan den lagstiftande församlingen och regeringen. Oenigheten mellan de olika blocken i parlamentet om maktfördelningen och hur man nu ska gå framåt efter Barzanis avgång ledde till heta känslor bland ledamöterna.

Samtidigt höll Barzani ett tv-sänt tal där han sa att han nu stiger ner från makten och hoppas på kurdisk enighet. Hans avgång har lett till att folk i flera städer som är starka fästen för hans parti, gett sig ut på gatorna för att hylla den avgående presidenten.

Barzani kritiseras samtidigt för att hans avgång kommer i en turbulent och oviss tid för den kurdiska regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista