Stormen Ingolf drar in över Malmö.
Stormen Ingolf drar in över Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Blåsigt – men inga större skador

1:35 min

I det blåsiga vädret som bland annat gett mycket högt vattenstånd i Öresund har det inte rapporterats några allvarliga skador. SMHI har dessutom sänkt sin varningsnivå.

SMHI har sänkt sin varning om mycket högt vattenstånd i Öresund från klass 2 till klass 1, vilket betyder 80 till 100 cm över medelvattenstånd. I Viken söder om Höganäs uppmättes den högsta nivån under kvällen, 111 cm över medelvattenstånd.

– Vattnet kommer att börja sjunka under natten i samband med att vinden avtar, säger jourhavande oceanograf Jörgen Öberg på SMHI. 

Räddningstjänsten i Skåne har inte rapporterat några översvämningar på grund av vädret. Några fritidsbåtar har slitit sig från förtöjningarna.

I Danmark har den ihållande nordliga vinden fått allvarligare konsekvenser. Vattenståndet i Odense fjord på Fyn har nått en bit över 160 cm över det normala. Danmarks Radio rapporterar om flera översvämmade strandnära vägar och hamnar.

Medan vattnet nu väntas sjunka undan fortsätter det att blåsa ute till havs. Enligt SMHI väntas vindar på omkring 20 meter per sekund in över Gotland i natt, och det ska avta först till morgonen. På södra Gotland rapporterar räddningstjänsten om ett par omkullblåsta träd över vägar.

Färjebolaget Destination Gotland har ställt in två avgångar. Det gäller färjan från Nynäshamn till Visby i kväll och returen från Visby till Nynäshamn i morgon bitti. Kvällsbåten från Oskarshamn till Visby är framflyttat till i morgon förmiddag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista