Grava anklagelser mot FN:s lokala chef i Burma

2:05 min

FN i Burma anklagas för att ha förvärrat situationen för den brutalt förföljda minoriteten rohingya. Flera källor vittnar i olika medier om att FN i flera år tystat ned uppgifter om förtrycket och i stället prioriterat relationerna med landets regering.

– Regeringen vet hur de ska använda oss och manipulera oss... och vi kan aldrig stå på oss gentemot dem, för vi får inte göra regeringen upprörd!

Så säger en högt uppsatt anonym FN-tjänsteman i Burma till BBC:s korrespondent i landet.

BBC och andra medier har i flera artiklar kartlagt hur FN:s landchef i Burma prioriterat bort mänskliga rättigheter, och speciellt förtrycket av den hatade muslimska folkgruppen rohingya i delstaten Rakhine, som sedan augusti flytt i hundratusentals undan brutal etnisk rensning.

FN:s strategi ska ha varit att i stället satsa på goda relationer med den buddhistiska majoriteten i landet för att långsiktigt kunna höja levnadsstandarden i utfattiga Burma. Detta enligt bland andra Tomas Quintana, före detta FN-sändebud för mänskliga rättigheter i landet.

Under fyra års tid ska FN:s landchef, kanadensiskan Renata Lok-Dessallien, ha försökt att stoppa människorättsaktivister från att besöka rohingyer, försökt tysta påverkansarbete i ämnet och fryst ut individer som försökt ta upp de här frågorna.

Caroline Vandenabeele var fram till 2015 kontorschef för FN-missionen i Burma. Hon säger till BBC att hon ofta instruerades att planera in möten när de tjänstemän som påtalade hotet mot rohingyerna inte kunde delta.

The Guardian har avslöjat att en rapport från FN:s livsmedelsprogram, WFP, som i maj i år larmade om akut hungersnöd bland rohingyerna, förvärrad av att säkerhetsstyrkor hindrat deras rörelsefrihet, drogs tillbaka på myndigheternas inrådan.

Hela FN-missionen i Burma kallades i april så "iögonfallande dysfunktionell" att den blivit allt mer "irrelevant" i en intern rapport till FN-chefen Antonio Guterres, enligt nyhetsbyrån Irin.

FN meddelade för ett par veckor sedan att Burmachefen Lok-Dessallien återkallas till New York. FN har tagit avstånd från kritiken och säger att Lok-Dessallien arbetat outtröttligt för mänskliga rättigheter och har generalsekreterarens fulla stöd.

Huvudansvaret för ett FN-misslyckande i Burma ligger också hos högkvarteret i New York, säger den oberoende Burmaanalytikern Richard Horsey till The Guardian.