Bulgarisk minister dömd för hets mot folkgrupp

2:12 min

I Bulgarien växer oron bland landets romer efter att flera extremnationalister tagit plats i landets regering. Nyligen dömdes en av dem för hets mot folkgrupp efter att han jämfört romska kvinnor med gatuhundar.

– Uttalandet är naturligtvis oacceptabelt, men det får stå för honom, säger Liljana Pavlova, som är minister i Bulgariens regering, om vice premiärminister Valeri Simeonovs uttalande.

– Vi stöder naturligtvis ingen form av hets mot folkgrupp, säger Liljana Pavlova, som företräder det största partiet i Bulgariens regering, centerhögerpartiet Gerb.

Pavlova är också minister med ansvar för Bulgariens EU-ordförandeskap under första halvåret nästa år.

– Men, säger Pavlova, det är upp till var och en att bete sig som man finner riktigt.

Efter parlamentsvalet i våras bildade hennes parti Gerb, under ledning av premiärminister Bojko Borisov, en koalition med tre högerextrema och nationalistiska partier som tillsammans gått samman i Förenade patrioter.

Patrioternas ledare har gjort sig kända för rent rasistiska uttalanden, inte minst riktade mot Bulgariens romer.

I ett tal i parlamentet för snart tre år sedan beskrev Valeri Simeonov Bulgariens romer som övermodiga och våldsamma halvmänniskor med barn som leker med grisar på gatorna och kvinnor som beter sig som gatuhundar.

Uttalandet anmäldes av två journalister med romsk bakgrund, och i förra veckan kom en domstol i östra Bulgarien fram till att Valeri Simeonov brutit mot diskrimineringslagen och att han i fortsättningen ska avstå från liknande uttalanden.

Simeonov själv tänker överklaga och i väntan på ett slutgiltigt domslut har också övriga regeringsmedlemmar varit försiktiga med kommentarer.

Förutom att vara vice premiärminister utsågs Valeri Simeonov i våras även till ordförande i Bulgariens nationella råd för etnicitet och integration.

– Helt oacceptabelt, säger Deyan Kolev, som leder den största romska organisationen i Bulgarien.

Så länge som rådet leds av Valeri Simeonov bojkottas det nu av en rad romska organisationer.

Att extremhögern sitter i regeringen har gjort avtryck i politiken, säger Deyan Kolev. Bland annat har rivningen av romska hus, som saknar tillstånd, blivit vanligare, säger han.

I utkanten av Bulgariens huvudstad Sofia står Zaprjan Kostov och Sofia Petrova i resterna av vad som var deras hus. Den senaste veckan har de bott i tält med sin treårige son.

– Vi tillhör ju samma folk, vi äter samma saker. Enda skillnaden är att vi är fattiga, säger Zaprjan Kostov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista