Kriminolog om polisattackerna: Målet är att skrämmas och visa makt

3:25 min

Hittills i år har fem allvarliga attentat mot enskilda poliser och polisstationer inträffat. Det finns ingen tydlig forskning som visar på om attentat mot polisen ökar, men kriminologen Sven Granath ser en ökande våldstendens.

I helgen utsattes en polis i Västerås för ett allvarligt attentat i sitt hem. Detta knappt två veckor efter att en kraftig bomb exploderade i entrén polishuset i Helsingborg. Flera andra polishus runtom i landet har också utsatts för skadegörelse nu i helgen.

Vad går det att säga om tendensen efter de här senaste attackerna?

– Att det speglar en utsatt situation sedan cirka 10 år tillbaka där man då på olika ställen har haft till exempel kriminella nätverk som bitet sig fast i lokalsamhället. När man fått dem att tappa mark blir det attacker mot poliser som myndighet och som enskilda tjänstemän. Det speglar också att vi har en vapentillgång i den kriminella världen som är alldeles för hög, säger kriminolog Sven Granath jobbar som analytiker åt polismyndigheten.

Kraftig ökning senaste åren?

– Nja, tyvärr inte så tydliga siffror på det. Men man kan se att olika platser har gått igenom olika faser. Det ser olika ut på olika orter.

Vad är målet?

– Att skrämma och visa makt. Både hämnas mot polisen, men också visa övriga samhället att man kan vara den som bestämmer. Eller visa andra kriminella och komma upp sig i nätverken.

Nästa år skärper regeringen straffen för grova vapenbrott, men allianspartierna vill att fler vapenbrott rubriceras som grova. Vad vet vi om effekten på den här typen av mer planerade attacker mot poliser och polishus? Hur avskräckande är det?

– Det är klart att en skärpning av vapenlagstiftningen ger fler verktyg att jobba mot handeln och spridningen av illegala vapen. På sikt kan det i sig få ner våldet med illegala vapen både mot polisen men också i andra sammanhang. Vi har sett i andra länder i Europa att man har färre skjutningar med illegala vapen där man haft en strängare vapenlagstiftning. Den effekten kommer inte omedelbart och det behövs dessutom andra insatser också, men man kan vänta sig positiva effekter av det på sikt, ja, säger kriminolog Sven Granath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista