Flygplan Nextjet
1 av 3
Polisen utreder ett misstänkt sabotage mot ett Nextjet-plan på Gällivare flygplats. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Lapland airport, Gällivare flygplats
2 av 3
Gällivare flygplats. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Lapland Airport inne
3 av 3
Gällivare flygplats. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Misstänkt flygplanssabotage i Gällivare

Polisen: Vi håller förhör
0:39 min

Polisen utreder ett misstänkt sabotage mot ett flygplan på Gällivare flygplats. Flygplatsen är avspärrad och luftrummet har stängts.

Klockan 05:30 larmades polisen om ett misstänkt inbrott på flygplatsen. Då upptäcktes vad som tros vara ett sabotage mot ett flygplan som tillhör bolaget Nextjet. Efter larmet ställde Nextjet in sitt morgonflyg till Stockholm som skulle åkt via Kramfors.

– Det finns omständigheter som gör att vi misstänker att det kan röra sig om sabotage och därför ställde vi in morgonens flyg, säger Henning Lindberg som är pressansvarig på Nextjet.

De drygt 30 passagerare som skulle ha rest med planet fick ta sig med buss till Kiruna och kommer att flyga därifrån under dagen.

Kaisa Pääkkölä är säkerhetsansvarig på Gällivare flygplats, hon säger att man ser allvarligt på händelsen, men vill i övrigt inte uttala sig om vad som har hänt utan hänvisar till polisen

– Det har varit inbrott i vår hangar och det finns åverkan på flygplanet men också på hangardörren och stängslet.

Rune Blomster som är förvaltningschef för service och teknik på Gällivare kommun uppger för P4 Norrbotten att personerna först skruvat bort delar av ett stängsel för att ta sig in på området, för att sedan ha skurit upp tältduken till hangaren där planet fanns.

Enligt Rune Blomster stod flygplanen obevakade och olarmade under natten och hangaren har inte övervakats med kamera.

Flygplatsen har stängts för trafik och polisen har upprättat avspärrningar.

– Vi utreder just nu det här som brott mot luftfartslagen och jobbar med att hålla förhör, vi har även spärrat av platsen så att våra tekniker ska kunna göra sin undersökning, säger Kristina Lantto som är presstalesperson för polisen i Norrbotten.

Vet man någonting om vad för sorts sabotage det rör sig om?

– I nuläget är det för tidigt för att uttala sig om det, våra tekniker måste få göra sin undersökning först, säger Kristina Lantto.

Finns det någon som är misstänkt för det här brottet?

- Inte i nuläget.

Polisen väntas komma med nya uppgifter under eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".