Efter Paolo Macchiarinis experiment fick Karolinska institutets styrelse avgå. I dag presenteras den nya.
Efter Paolo Macchiarinis experiment fick Karolinska institutets styrelse avgå. I dag presenteras den nya. Foto: TT Montage: Sveriges Radio.

Etiknämnd: Macchiarini fuskade

5:02 min

Centrala etikprövningsnämnden anser att Paolo Macchiarini fuskade i sin forskning om syntetiska luftstrupar.

Det förelåg fusk i den forskning som låg till grund för de syntetiska luftstrupar som opererades in på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset.

Det konstaterar Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) efter att ha granskat sex artiklar som skrivits av Macchiarini.

– Vi har kommit fram till att samtliga sex artiklar gör sig skyldiga till vetenskaplig oredlighet, säger Lena Bjerke, ordförande för expertgruppen för oredlighet i forskning. 

I en av artiklarna, som publicerats i tidskriften The Lancet, beskriver Paolo Macchiarini och hans kollegor den första av de tre operationer vid Karolinska universitetssjukhuset där patienterna fick syntetiska luftstrupar.

Artikeln ses som den mest centrala i den forskning Paolo Macchiarini utförde under sin tid i Sverige.

– Artiklarna ger en vilseledande bild av patienternas tillstånd genom att påstå att det är mycket bättre än vad det egentligen har varit, säger Lena Bjerke. 

CEPN:s slutsats till trots så är det Karolinska institutet och dess rektor som slutligen avgör om Paolo Macchiarini och hans kollegor kommer att fällas för oredlighet i forskning, det vill säga forskningsfusk, eller inte.

De syntetiska luftstruparna opererades in i fem patienter och tre av operationerna genomfördes på Karolinska i Stockholm. Alla fem av de patienter som fick luftstruparna har nu avlidit. 

Redan 2014 slog läkare på Karolinska larm om att allt inte stod rätt till. Karolinska institutet valde då att inte agera och det var inte förrän 2015 efter en granskning av SVT som skandalerna runt Macchiarini blev offentliga. 

SVT kunde då visa att strupoperationerna gjorts utan nödvändiga tillstånd eller föregående djurförsök. Granskningen visade också att resultat i vetenskapliga publikationer förskönats och att man valt att utelämna komplikationer som patienterna drabbades av. 

I maj 2015 inledde åklagare en förundersökning om vållande till annans död. Åklagaren valde i oktober i år att lägga ner förundersökningen eftersom man inte kunde styrka att patienterna hade levt i dag om det inte varit för operationerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista