Stormen Ingolf skapade högvatten och vågor i Malmö på söndagen.
Stormen Ingolf skapade högvatten och vågor i Malmö på söndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Åtta döda i stormen

Helgens storm har krävt minst åtta människoliv sammanlagt, de flesta söder om Östersjön. I danska kustområden växer frustrationen bland stormdrabbade, som klagar på politikernas flathet inför problemet.

I Danmark omkom en man i natt i en trafikolycka på en översvämmad väg vid Kalundborg. Ännu råder översvämningsvarning på norra Själland och längs den tyska Östersjökusten.

Kraftiga stormar har under de senaste åren ställt till med stora problem för de boende längs flera kuststräckor i Danmark. Upprepade översvämningar och förstörd egendom frestar på både psykiskt och ekonomiskt.

Sedan stormen Bodil slog till 2013 har boende i Roskilde kommun på Själland bett om hjälp med att säkra kuststräckorna mot stormarnas framfart, men ännu har inget hänt.

-Vi är förbannade på samhället och förstår inte varför det tar så lång tid, säger Mogens Hallager, talesperson för frivilliginsatsen i Jyllinge Nordmark, till Ekstra Bladet.

Etermediebolaget NDR rapporterar sammanlagt tre omkomna i norra Tyskland. Floden Elbe har gett häpnadsväckande höga vattennivåer i centrala Hamburg. Kvarteren runt fiskmarknaden påminner om de översvämningsbilder som emellanåt sprids från Venedig.

Ett lastfartyg med mer än 1 800 ton olja ombord har gått på grund utanför den tyska ön Langeoog. Höga vågor försvårar räddningsarbetet, men än så länge finns inga rapporter om läckage, enligt NDR.

Vattnet orsakar fortsatta problem bland annat för tågtrafiken. Mellan Hamburg och Berlin börjar tågen rulla tidigast på eftermiddagen, upplyser järnvägsbolaget Deutsche Bahn. Linjerna till stora städer som Hannover och Dresden kan drabbas av störningar även om trafiken har återupptagits.

Lokaltrafiken i tyska storstäder dras också med problem trots att busvädret har passerat och ersattes med sol redan under söndagen.

I Tjeckien och Polen miste fyra personer livet i helgen på platser där träd rycktes upp med rötterna. Omkring 200 000 personer i västra Polen blev strömlösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista