Barzani
Arkivbild från september 2017. Foto: Hassan Ammar

Oroligt efter att president Barzani meddelat sin avgång

Ett tv-team misshandlas av vansinniga män med påkar
1:47 min

I den självstyrande kurdiska provinsen i Irak har oroligheter präglat natten sedan president Masoud Barzani meddelat att han avgår som president.

Flera kontor tillhörande rivaliserande partier har plundrats eller bränts ner.

Och samtidigt som kurderna fortfarande strider mot irakiska styrkor och Iranstödd shiamilis, riskerar den redan instabila interna politiska situationen att förvärras, rapporterar Sveriges Radios korrespondent.

Ett team från en kurdisk tv-kanal misshandlas av vansinniga framrusade män med påkar, allt fångas i direktsändning. Anhängare till den avgående presidenten hade samlats utanför parlamentet dels för att visa sitt stöd för Barzani men också för att protestera mot en parlamentariker som de uppfattade hade kränkt de kurdiska Peshmergastyrkorna. De lyckades storma parlamentet.

Däremot lyckades de inte ta sig in i salen där politikerna var samlade.

Under natten brändes, plundrades och vandaliserades flera kontor som tillhör rivaliserande partier till president Barzani, klyftan bland kurderna ser ut att växa.

I sitt avgångstal försvarade Barzani folkomröstningen och menade att den syftade till en fredlig lösning. Det blev tvärt om. Han anklagade också ett rivaliserande kurdiskt parti för förräderi sedan deras ledare lämnat över som han uttryckte det, oljestaden till Kirkuk utan motstånd för två veckor sedan.

Självständighetsomröstningen har hittills slagit hårdast mot kurderna, men Barzani menar att den var nödvändig. Att han nu lämnar, mitt i den svåraste politiska tiden på många år, kritiseras av hans motståndare men också av anhängare.

Strider med irakiska och Iranstödda styrkor, ekonomiska embargon, förlorad kontroll över oljefält och gränser. Lägg till en ökad intern klyfta i den kurdiska politiken.

Folkomröstningens glädjeyra har kommit av sig, nu väntar istället återigen en osäker framtid, både för det kurdiska självstyret och i relation med omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".