Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: Manu Fernandez/TT

Puigdemont åtalas för uppvigling

Elisabet Vicente: "Han kommer inte få en rättvis rättegång i Spanien"
1:49 min

Den avsatta regionpresidenten i Katalonien, Carles Puigdemont, och alla hans ministrar riskerar upp till 45 års fängelse. Den spanska riksåklagaren har åtalat dem för bland annat uppvigling, sedan de drivit igenom självständighetsförklaringen.

Ledarna för självständighetsprocessen i Katalonien riskerar långa fängelsestraff sedan riksåklagaren José Manuel Maza idag väckt åtal mot dem för uppvigling, uppror och förskingring.

Åtalet gäller hela den avsatta regeringen, det vill säga Puigdemont och hans 13 ministrar, samt regionparlamentets ledning.

I de senares fall kommer ärendet att tas över av Högsta domstolen, eftersom parlamentsledamöterna räknar med immunitet fram till nyvalet i december.

Riksåklagaren sa på en presskonferens vid lunchtid att han därmed åtalar "de högsta ansvariga för den kris som kulminerade med en självständighetsdeklaration".

De åtalade kommer att kallas till förhör "inom kort". Skulle de vägra att komma, så riskerar de att arresteras, meddelade åklagarmyndigheterna.

Uppvigling kan ge upp till 30 års fängelse, uppror kan ge max 15 år.

Det var i lördags som den spanska centralregeringen, ledd av premiärminister Mariano Rajoy, hävde det katalanska självstyret, genom att tillämpa grundlagens artikel 155. Det katalanska regionparlamentet hade dagen innan röstat igenom självständighetsförklaringen.

Med stöd av den spanska senaten avsatte Rajoy hela regionregeringen, upplöste parlamentet, sparkade flera chefer i den katalanska polisen och utlyste nyval till 21 december.

Den avsatte Puigdemont höll ett tal i lördags där han manade till "demokratiskt motstånd" mot artikel 155. Det framgick inte i talet om han räknade sig som avsatt.

Idag måndag var det bara en de avsatta ministrarna i den katalanska regionregeringen som kom till jobbet. Han twittrade att han "fortsätter med det uppdrag som det katalanska folket" har gett honom. Den spanska centralregeringen har sagt att de avsatta ministrarna får några timmar på sig idag för att hämta sina tillhörigheter.

Under dagen var det oklart om Carles Puigdemont var i regeringsbyggnaden i Barcelona. Vid 14-tiden rapporterade dock den spanska nyhetsbyrån EFE att Puigdemont befann sig i Bryssel. Även andra av hans ministrar ska vara där nu.

Den belgiska regeringen har avvisat uppgifterna om att Puigdemont och hans kamrater skulle få asyl i Belgien.

Under dagen har det också blivit klart att de två självständighetspartier som styrt Katalonien och drivit igenom självständighetsförklaringen i regionparlamentet har beslutat att delta i det nyval som den spanska centralregeringen utlyst. Det handlar om Puigdemonts högerparti, PDeCAT, och vänsterpartiet ERC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".