Ubåten och bild på Kim Wall
Foto: TT

Peter Madsen erkänner styckning

1:40 min

Mordanklagade uppfinnaren Peter Madsen erkänner att han styckat journalisten Kim Walls kvarlevor, enligt Köpenhamnspolisen.

Madsen har nu i förhör erkänt att han styckat kroppen och kastat delarna i Kögebukten, skriver polisen i ett pressmeddelande. Han förnekar dock att han ska ha dödat Kim Wall. 

Tidigare har Madsen hävdat att Kim Wall dog då hon fick en tung lucka i huvudet. Han har nu ändrat sin berättelse och säger att hon istället dog av kolmonoxidförgiftning då hon befann sig i ubåten och Madsen själv var uppe på däck. 

"Den här förklaringen leder naturligtvis till att polisen samlar in ytterligare kompletterande uttalanden från både rättsmedicin och ubåtsexperter," skriver Jens Møller Jensen, biträdande polisinspektör i pressmeddelandet.

Förutom för mord misstänks Peter Madsen även för sexualbrott med särskilt försvårande omständigheter, i samband med Kim Walls död och även detta förnekar han.

Madsen skulle ha ställts inför en domare för omhäktningsförhandlingar imorgon, men de har ställts in då han frivilligt gått med på en förlängd häktning till och med den 15 november. Åklagare räknar med att kunna väcka åtal innan nyår och rättegången är nu beräknad att börja med huvudförhandlingarna den 8 mars 2018.

Polisen har fortsatt med sina dykningar i Kögebukten utanför Köpenhamn för att försöka hitta de resterande delarna av Kim Walls kropp men har hittills inte gjort några fler fynd. Det är ännu inte beslutat om fler dykningar kommer ske eller om man ska söka vidare på andra vis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista