Barnaby Joyce
Barnaby Joyce Foto: Rob Griffith

Vice premiärministern i Australien hade dubbla medborgarskap – tvingas avgå

1:30 min

I Australien fortsätter det politiska kaoset efter upptäckten att vice premiärministern och flera andra parlamentsledamöter har dubbla medborgarskap. Det är nämligen förbjudet om man sitter i parlamentet eller regeringen.

Regeringens knappa majoritet försvann när högsta domstolen beslutade att vice premiärministern Barnaby Joyce var tvungen att avgå.

Nu kommer oppositionspartiet Labour att se ifall de kan riva upp alla beslut som tagits i parlamentet där Joyce deltagit, sa dess partiledare till ABC News Radio.

– De kommande veckorna kommer vi att gå igenom vilka ärenden och vilka omröstningar som fallit ut i regeringens favör för att Barnaby Joyce röstat med regeringen, säger Tanya Plibersek till public Service radion ABC I Australien.

Sammanlagt har 118 beslut tagits under den tid som parlamentet haft denna felaktiga sammansättning så om oppositionen får rätt i denna fråga kommer kaoset i den Australiensiska politiken att bli än värre.

I landets grundlag finns en lag som säger att man som politiskt valbar inte får ha dubbla medborgarskap och det visade sig vid en kontroll att sju personer sittande i regering och parlament hade det.

De flesta säger att de inte ens har vetat om att de även var medborgare i ett annat land. De har i hela sina liv levat i Australien men någon av deras föräldrar har varit född i ett annat land och barnet har därför automatiskt blivit medborgare även där.

För Barnaby Joyce del så var han även medborgare i Nya Zeeland, något han nu avsagt sig.

I början av december ska han försöka bli återvald i sin delstat för att åter ta platsen som vice premiärminister.

Men än finns ingen klarhet i om alla beslut i parlamentet verkligen kommer att rivas upp eller vad som ska hända. Helt klart är att det hela påverkar den dagliga politiken i Australien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista