Morgan Johansson
Morgan Johansson. Foto: Erik Simander/TT

Morgan Johansson om skyddsrummen: Det är allvarligt

2:13 min

De 65 000 skyddsrum som finns idag räcker inte till om Sverige skulle angripas. Det har inte byggts nya skyddsrum på 15 år.
– Det är klart det är allvarligt, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

– Befolkningen har växt, men det är inte bara det. Kvaliteten har försämrats, många skyddsrum är gamla och det här är en stor uppgift vi har framför oss – att återskapa en bra beredskap, säger han.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som ansvarar för tillsynen av landets skyddsrum, skriver i sin rapport att det finns sju miljoner platser på landets 65 tusen skyddsrum. Och vi är tio miljoner invånare.

Här hittar du ditt närmaste skyddsrum

MSB vill att det ska byggas 50 000 nya platser på tio år, till en kostnad av 2 miljarder kronor. Dessutom vill myndigheten satsa en miljard till att renovera skyddsrummen och uppdatera skyddsutrustningen, till exempel gasmasker.

Områden som bör prioriteras, enligt MSB, är Nordkalotten, Stockholmsområdet, Gotland och Öresundsregionen.

Det är regering och riksdag som beslutar om byggnation av nya skyddsrum. Morgan Johansson säger att det finns pengar för detta redan nästa år.

– Det är första gången på 15 år sätter vi av så pass mycket pengar till det civila försvaret – över 400 miljoner, säger han.

Varför har man inte byggt skyddsrum på femton år?

– Man gjorde andra säkerhetspolitiska bedömningar för 15-20 år sedan. Därefter har ju det säkerhetspolitiska läget försämrats.

Hans Wallmark, som är M:s försvarspolitiska talesperson, tycker också att någonting måste göras. Han öppnar för att höja tillskotten till försvaret, men han vill inte binda sig till nån siffra när det gäller skyddsrummen. Så här sa han i P1 Morgon i morse.

– Verkligheten måste styra. När det kommer nya rapporter så måste de ligga till grund för de beslut man fattar och då måste man också vara beredd att skjuta till mer pengar om det skulle behövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista