Lotta Edholm
Lotta Edholm, oppositionsborgarråd i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strid om religiösa friskolor i Liberalerna

0:23 min

Det kommer att bli en strid om religiösa friskolor på Liberalernas landsmöte om några veckor. Mer än tredjedel av Liberalernas partistyrelse vill sätta stopp för alla religiösa friskolor, vilket är mer långtgående än den linje som partiet driver idag, och som innebär ett stopp för nyetableringar.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd i Stockholm, sitter i partistyrelsen och är en av dem som vill förbjuda alla religiösa friskolor.

– Jag tycker att det är viktigt att barn får gå till en skola, och där jämställdhet är en viktig del av det, men där religionen inte spelar en viktig roll. Det är föräldrarnas sak att ha den religionsundervisning som man vill för sina barn, inte skolan sak, säger hon.

Det var förra hösten som Liberalernas partiledare Jan Björklund uppmanade sitt parti att ta ställning för ett stopp för nyetableringar av religiösa friskolor i Sverige, och att befintliga skolor inte ska tillåtas att utöka antalet elever.

Bakgrunden var det stora flyktingmottagandet och en bedömning att nya religiösa friskolor riskerar att försvåra integrationen och isolerar framför allt nyanlända barn.

Jan Björklund fick för ett år sen gehör för sin linje i partiet, som alltså innebär att man inte vill stoppa de religiösa friskolor som redan godkänts. Christer Nylander sitter i partistyrelsen och är partiets skolpolitiska talesperson:

– Därför vi har ett antal skolor som redan finns, och som fungerar och som har startat utifrån det regelverk som finns, och som har gällt när de startade sin skola. Och jag tycker att det är svårt att ändra i regler i efterhand, för de som redan har fått tillstånd att bedriva konfessionella. friskolor, säger han.

"Ett bra första steg, men inte tillräckligt", anser Lotta Edholm, som gärna ser att dagens konfessionella skolor omvandlas till icke-konfessionella.

– Anser man att det är ett problem med religiösa friskolor, då bör man ta det fulla steget ut, och se till att de här konfessionella inslagen i undervisningen faktiskt försvinner för gott, säger hon.

Men partiet är splittrat. Och inför partiets landsmöte, där partiledningen räknar med en hård debatt, finns förutom en rad motionärer som pläderar för ett totalförbud, och vars linje nu alltså stöds av delar av partistyrelsen, även de som anser att partiet inte bör inskränka dagens regler.

En av dem är partistyrelseledamoten Anna Ekström, som är förvånad över att det är just inom Liberalerna som förslag om förbud kommer upp.

– Jag är förvånad, för att jag tycker att vi ständigt står på barrikaderna, även om vi själva inte hade gjort de valen, så kämpar man för att människor ska få välja sin liv, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista