Skolverket nere efter hackerattack

Skolverket har under hela dagen varit utsatt för överlastningsattacker och webbsidan ligger nere. Det går bara att nå myndigheten via telefon. Varför eller vilka som ligger bakom attacken vet man inte på Skolverket.

– Attacken har påverkat våra system i och med att vi inte kunnat kommunicera med omvärlden och omvärlden inte kunnat kommunicera med oss, säger Thomas Söderberg, enhetschef för drift och support på Skolverket, till TT.

Skolverket har ett skydd mot överbelastningsattacker men denna har inte kunnat avstyras eftersom datamängden varit så pass stor. Var attacken kommer ifrån är inget man analyserar, enligt Thomas Söderberg.

Bland annat drabbas Skolverkets upplysningstjänst, dit det går att ringa för att få svar på frågor som rör skolan, skriver IDG som var först med att rapportera om händelsen.

– Det är extremt allvarligt. Det här är en av de värre attackerna vi haft vad jag kan se hittills, säger Thomas Söderberg.

Händelsen kommer att polisanmälas.

Det finns ingen prognos för när problemet kan vara löst.

- Vi jobbar ju med att försöka återställa nu, med hjälp av externa leverantörer, säger Thomas Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista