Bombdåd i Somalias huvudstad.
Bombdåd i Somalias huvudstad. Foto: TT

Svensk medborgare dödad i Somalia

Begravdes under söndagen
1:33 min

En svensk medborgare finns med bland dödsoffren i helgens terrordåd i den somaliska huvudstaden Mogadishu, då militanta islamister slog till mot ett hotell där.

Det här bekäftas av mannens familj och flera andra personer, däribland svensk-somaliern Willo Abdulle som befinner sig inne i Moghadishu.

– Redan samma kväll nämndes hans namn bland dödsoffren, och det bekräftades igår när han begravdes i Mogadishu, säger Willo Abdulle, som själv var bekant med mannen.

Det var under lördagen som flera sprängladdningar detonerade utanför det populära hotellet Nasahablood i Mogadishu. Militanta islamister tog sig in på hotellet och barrikaderade sig där. Minst 29 personer dödades, och en av dem var alltså en svensk man, med somalisk bakgrund, hemmahörande i Borlänge. Dödsfallet bekräftas också av mannens familj.

Svenska UD har inte nåtts av den här informationen, men understryker att man sedan länge avråder från alla besök i Mogadishu.

Terrorgruppen al-Shabaab har tagit på sig skulden för lördagens dåd, som inträffade bara två veckor efter det värsta attentatet i sitt slag hittills i Somalia. Fler än 350 människor dödades då.

Willo Abdulle, som sedan en tid tillbaka bor i Somalia, säger att den senaste tidens blodiga dåd tydligt har påverkat människorna i Mogadishu. Det är färre människor som rör sig ute på gatorna, folk är mer försiktiga och många butiker är stängda, berättar hon.

– Folk är mer försiktiga nu. Det är inte lika mycket rörelse i stan, inte heller många affärer som är öppna, säger Willo Abdulle som befinner sig i Somalia. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".