Brister i kommuners arbete mot våldsbejakande extremism

1:50 min

Få handlingsplaner baseras på en lokal lägesbild och flera innehåller skrivningar som riskerar att bryta mot förbudet i grundlagen om åsiktsregistrering. Det visar en rapport från SKL.

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som tagit fram rapporten ihop med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet och resultatet visar på stora brister.

– Problemet är att av de 127 handlingsplaner som vi tittat på är det bara 23 stycken som utgår från en lokal lägesbild. De andra är skrivna utifrån nationella hotbilder och inte baserat på de utmaningar som finns i den egna kommunen säger Christer Mattson, biträdande föreståndare för Segerstedtinsitutet vid Göteborgs universitet.

De flesta handlingsplaner togs fram under förra året. Ofta väldigt snabbt och i många fall har kommuner bara kopierat texter av varann, enligt Christer Mattsson.

Han menar att bristen på en lokal lägesbild ger ineffektiva handlingsplaner utan förankring. 15 procent av de granskade handlingsplanerna innehåller dessutom skrivningar som kan stå i strid med grundlagen. Christer Mattsson liknar det vid en kommunal underrättelseverksamhet.

– Det man talar om i många handlingsplaner är att man ska notera vilka personer som träffas, vad de talar om och sen ska en samordnare bedöma om det är radikaliserade personer eller inte och om det ska rapporteras till polisen. Men svenska myndigheter får inte registrera åsikter, säger Christer Mattson.

Vårgårda kommun i Västergötland antog sin handlingsplan i början av året trots att man inte har några problem med extremism. Kommunen är liten, bara drygt 11.000 invånare, och ser handlingsplanen som en slags krisberedskap. Och att små kommuner lånar texter från varann är naturligt menar Bengt Hilmersson centerpartistiskt kommunalråd.

– Är det så att vi är på väg in i någon slags kommunal underrättelseverksamhet så är vi på fel väg och då får vi skriva om våra riktlinjer, svårare än så är det inte. Det var inte avsikten. En liten kommun tittar mycket på vad andra skriver och vad SKL säger och känner vi att vi ligger fel här, vilket vi kanske gör, då ska vi naturligtvis ta nya riktlinjer, säger Bengt Hilmersson (C) kommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista