Ola Rollén
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg/TT och Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Mail och telefonsamtal bland bevisen mot hyllad börs-vd

Åklagaren: Vi kan bevisa att han är skyldig
2:02 min

I dag inleddes rättegången mot storbolaget Hexagons vd Ola Rollén. Han är åtalad misstänks för insiderbrott i Norge och det gäller köp av aktier i ett norsk bolaget. Men han nekar till anklagelserna.

Åklagaren Marianne Bender menar att Ola Rollén har begått ett insiderbrott när han i oktober för två år sedan köpte aktier i det norska teknikbolaget Next.

– Vi kan bevisa att han är skyldig till det som han är åtalad för, säger Bender till Ekot i samband med rättegången.

Ola Rollén kom hit till Oslo tingsrätt i en mörk kostym. Han ville inte svara på några av journalisternas frågor, men svarade tydligt i rätten när han sa att han nekar till brottsanklagelserna.

Annars satt han mest tyst bredvid sina två advokater och antecknade i ett block när åklagaren lade fram det hon menar är bevis.

Rättegången är en extraordinär händelse för svenskt näringsliv. Ola Rollén är en av de mest framgångsrika industriledarna i Sverige och också en av de mest hyllade vd:arna på Stockholmsbörsen för hans arbete med mätteknikbolaget Hexagon. Företaget har växt och börskursen har gått bra.

Nu är han i stället misstänkt för insiderbrott, alltså olaglig aktiehandel, här i Norge.

Enligt åtalet har han köpt aktier i det norska teknikbolaget Next för två år sedan samtidigt som han hade insiderinformation. Det var viktigt information som då inte var offentlig om företagets förhandlingar, enligt åklagaren Marianne Bender.

Hon menar att Rollén har utnyttjat sin kunskap om en kommande emission av aktier, där han själv var part.

– Han hade insiderinformation när han handlade aktier i Next via sitt cypriotiska företag, säger Bender.

Åklagaren har under den första rättegångsdagen börjat gå igenom de flera tusen sidor av bevis som finns enligt henne och de består av mängder utav mejl, men också sms och telefonsamtal.

Men Ola Rollén nekar till anklagelserna och hans försvarsadvokat Christian Hjort säger att Rollén inte hade tillgång till någon insiderinforamtion.

– Vi menar att han inte hade någon insiderinformation när han köpte aktierna på marknaden den 6-7 oktober, säger Hjort till Ekot.

Och även om han hade haft den informationen hade det inte varit insiderinformation och köpen av aktier kan därmed inte vara straffbara.

– Det finns ingen grund för åklagarens påståenden, säger Hjort.

Hur ser Ola Rollén på att rättegången nu är igång?

– Jag tror han är glad att det har kommit igång. Att han nu får ge sin syn på saken, säger han.

Rättegången ska pågå i 20 dagar och över 20 vittnen ska förhöras. Enligt domaren är det inte säkert att domen kommer före jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".