Carles Puigdemont
Foto: JORDI BEDMAR

Spanska regeringskällor: Puigdemont är i Bryssel

1:49 min

Den avsatte regionpresidenten i Katalonien Carles Puigdemont ska ha lämnat Spanien och befinner sig i Bryssel, enligt spanska regeringskällor. Tidigare i dag begärde den spanske riksåklagaren att han ska åtalas för bland annat uppror och uppvigling i samband med folkomröstningen och utropandet av självständighet för Katalonien.

Åtalet spär på redan starka känslor i Barcelona.

Elisabet Vicente som är en av många som samlats framför den katalanska regeringsbyggnaden i Barcelona förstår inte hur förre regionpresidenten Carles Puigdemont och övriga före detta ministrar i den katalanska regeringen kan åtalas när det inte förekommit något våld från självständighetssidan.

Hon litar inte på att det kommer bli en rättvis rättegång i de spanska domstolarna. Utöver uppvigling och uppror har riksåklagaren också begärt att Puigdemont ska åtalas för förskingring av offentliga medel i samband med folkomröstningen för en månad sedan. Även andra katalanska politiker som parlamentets talman och ministrar i den avsatta regeringen har begärts åtalade och riskerar långa fängelsestraff.

Vid regeringsbyggnaden i Barcelona är de flesta som samlats emot åtalet men det finns också flera som tycker att Puigdemont begått ett allvarligt brott.

– Det var en fruktansvärd och olaglig statskupp, säger Elena som kommer från den spanska regionen Baskien. Hon syftar på Puigdemonts försök i fredags att utropa ett självständigt Katalonien.

Men samma dag avsatte den spanska regeringen det regionala styret i Katalonien. Regionen styrs nu helt och hållet från Madrid och ett nyval har utlysts den 21 december.

Carles Puigdemont ska ha lämnat Spanien och befinner sig i Bryssel, enligt en anonym regeringskälla. Det ryktas enligt obekräftade uppgifter att han tänker söka asyl där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista