Paul Manafort
1 av 2
Foto: Carolyn Kaster
Man talar vid podium.
2 av 2
USA:s president Donald Trump. Foto: Evan Vucci/TT.

Trump: Åtal mot Manafort rör gamla händelser

1:39 min

President Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort har överlämnat sig frivilligt till rättsväsendet och åtalats på tolv punkter, bland annat för att ha konspirerat mot USA.

Åtalet är det första i utredningen om rysk inblandning i fjolårets amerikanska presidentval — men enligt Trump rör det gamla händelser.

Presidenten skriver på Twitter att anklagelserna mot Manafort, som fick lämna kampanjen i augusti i fjol, rör saker som hände "åratal" innan denne blev en del av Trumpkampanjen. Men enligt åtalet har Manafort och hans samarbetspartner Rick Gates konspirerat mot USA mellan 2006 och 2017, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Manafort och hans advokat gick in på FBI:s lokalkontor i Washington DC strax efter klockan åtta på morgonen lokal tid. Kort därefter framgick det att åtalet mot honom omfattar tolv punkter, bland annat pengatvätt, falska uttalanden, att ha konspirerat mot USA samt underlåtelse att rapportera finansiella åtagande i utlandet. Han ska även ha underlåtit att registrera sig som utländsk agent.

Det hemliga åtalet mot Manafort ska ha registrerats redan i fredags, enligt nyhetskanalen CNN.

Både Manafort och Gates, som också åtalas, nekar till brott.

Även Gates har åtalats och har ombetts att överlämna sig. Hans namn finns på dokument rörande bolag som Manafort startat på Cypern för att kunna ta emot betalningar från politiker och affärsmän i Östeuropa, skriver tidningen The New York Times.

Manafort riskerar nu fängelsestraff på uppemot 80 år och Gates på uppemot 70 år, enligt nyhetsbyrån AP.

Vita husets talesperson Sarah Sanders säger att åtalen inte har något med Trumps kampanj att göra och heller inte visar att några oriktiga kontakter mellan kampanjen och ryska företrädare.

I en uppgörelse som blev offentlig på måndagen har Trumps före detta rådgivare George Papadopoulos också erkänt att han ljugit för FBI-tjänstemän om kontakter med en person som anses stå Moskva nära.

Enligt Vita huset har dock Papadopoulos haft ingen eller mycket lite kontakt med Trump.

Utredning leds av den tidigare FBI-chefen Robert Mueller. Att åtalet rör just Paul Manafort är inte helt oväntat. I somras gjorde FBI en räd i hans hem och varnade honom för att ett möjligt åtal var på gång.

Republikanen Manafort, som i flera år arbetat som politisk strateg, började jobba med Trumps presidentkampanj i mars 2016. Han befordrades till chefsstrateg och kampanjordförande, vilket gav honom kontroll över det dagliga arbetet. Men när det framkom att Manafort tagit emot olagliga betalningar på 12 miljoner dollar, motsvarande cirka 100 miljoner kronor, från den proryske tidigare presidenten i Ukraina Viktor Janukovytj, fick han sparken av Trump. Det skedde i augusti i fjol.

Lägg därtill att tidningen The Washington Post nyligen avslöjade att Manafort ska ha erbjudit information om presidentvalskampanjen till en rysk miljardär med kopplingar till Kreml. Det ska ha skett mindre än två veckor innan Trump utsågs till Republikanernas presidentkandidat, vilket skedde i juli i fjol.

Trump har i helgen via Twitter förnekat samverkan med Ryssland, kallat utredningen "häxjakt" och ifrågasatt varför åtalen kommer just nu — samtidigt som Republikanerna försöker få en omfattande skattereform genom kongressen. Han pekar också, igen, på sin forna motståndare Hillary Clinton som Trump anser bör utredas av Mueller.

Muellers uppdrag som så kallad särskild åklagare ger honom befogenhet att inte bara utreda fall rörande misstänkt rysk inblandning utan även alla andra brott som hans utredare stöter på i sitt omfattande arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista