Försvarsmakten bedriver ett av världens största statliga avelsprogram på schäfer.
Försvarsmakten bedriver ett av världens största statliga avelsprogram på schäfer. Foto: Sveriges Radio
KALIBER

Riksdagsledamot reagerar på Försvarets hundaffärer

1:38 min

Försvarsmakten har köpt hundar för miljoner via en dansk mellanhand. Nu vill Mikael Oscarsson (KD) att affärerna utreds.

– Det är klart att man reagerar. Det verkar vara en helt orimlig kostnadskontroll på det här projektet, säger Mikael Oscarsson (KD).

Den danske hundhandlaren har ensam sålt schäfertikar för åtminstone 3,8 miljoner till Försvarsmaktens storskaliga avelsprogram, som föder fram tjänstehundar till försvaret och polisen.

Hundarna har i de flesta fall köpts i Tyskland, och sedan sålt vidare till Försvarsmakten, som vanligtvis betalat mellan 200 000 och 250 000 per hund.

Men när Kaliber tidigare ägare till de hundar som köpts in från Danmark, så får veta att hundarna i tidigare led ska ha kostat betydligt lägre summor än vad Försvarsmakten betalat. Bland annat får vi ta del av ett kvitto som visar att en hund som Försvarsmakten köpt för runt 250 000 kronor bara en månad tidigare kostat runt 19 000 kronor.

Mikael Oscarsson (KD) har nu formellt ställt en fråga till Försvarsminister Peter Hultqvist om huruvida han anser att Försvarsmakten har haft en rimlig kostnadskontroll när de köpt in sina hundar.

– Jag tycker det är viktigt att försvarsministern får en rapport från Försvarsmakten hur det här har kunnat gå till och vad som är bakgrunden till att hundar då som har köpts på en månad ökar med över tusen procent i värde.

Försvarsminister Peter Hultqvist har avböjt att kommentera Kalibers uppgifter och hänvisar till Försvarsmakten. Försvarsmakten meddelar i sin tur att de inte heller vill lämna någon kommentar i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista