Katalonien, Carles Puigdemont, Spanien
Foto: Manu Fernandez

Uppgifter: Avsatte katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont tänker söka asyl i Belgien

Spanska medier uppger nu att den avsatte katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont och fem av hans ministrar planerar att söka asyl i Belgien.

Enligt spanska medier befinner sig Puigdemont i Belgiens huvudstad Bryssel där han ska träffa politiker och advokater. Den spanska tv-kanalen la Sexta uppger att han tänker söka asyl i Belgien.

I helgen gick den belgiske statssekreteraren med ansvar för migration, den flamländska nationalisten Theo Francken ut i media och sa att katalaner som känner sig hotade kan söka asyl i Belgien. Francken sa att situationen i Katalonien förvärras och han varnade för att separatistledaren Puigdemont inte skulle få en rättssäker rättegång i Spanien.

Men det här uttalandet dementerades omedelbart av Belgiens premiärminister Charles Michel.

Enligt EU:s lagstiftning finns ingen möjlighet för EU-medborgare att söka asyl i ett annat EU-land, men den rätten finns enligt belgisk lag. Belgien har tidigare gett asyl bland annat åt misstänkta baskiska separatister från terrororganisationen ETA, vilket upprört Spanien.

EU har tagit ställning för Spanien i konflikten med Katalonien. Men i Belgien får de katalanska separatisterna stöd av flamländska nationalister som ingår i landets koalitionsregering.

Om Puigdemont sökte asyl i Belgien skulle det ytterligare försämra relationen mellan länderna, och dessutom skapa en split inom EU. Men för Puigdemont skulle det innebära en frist, åtminstone tillfällig, tills belgiska myndigheter prövat hans fall.

Det mest sannolika är att han skulle få avslag på sin asylansökan.

Senare på måndagen meddelar den belgiske advokaten Paul Bekaert att han antagit Puigdemont som klient, men vill inte kommentera om det handlar om en asylansökan eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista