Fonder
Foto: TT

Svårt med hedgefonder för gröna investerare

1:46 min

Hedgefonder är problematiska för gröna investerare eftersom handeln ofta sker snabbt och utan insyn. Dessutom har de gett svag avkastning de senaste tio åren.

– Majoriteten av hedgefonder säljer visioner och ger ett sken av expertis. Men få vet vilka vägar pengarna egentligen tar, det säger riskanalytikern Andreas Hoepner, professor vid University College i Dublin.

Hedgefonder kännetecknas av att de har fria investeringsmandat och målet är att de ska ge avkastning oavsett om börsen går upp eller ner.

– Ofta hamnar pengarna i en svart låda och fonderna är sällan särskilt intresserad av att få sina tekniska instrument synade, säger han.

Att de tekniska instrument som ofta styr handeln nästan alltid hemliga för investerarna är ett problem, menar Andreas Hoepner.

Han är också rådgivare åt svenska institutioner som vill styra sina placeringar mot mer hållbarhet, alltså att pengarna investeras i verksamheter som bidrar till ekologisk och social stabilitet.

Här blir hedgefonder särskilt bekymmersamma säger Hoepner, just för att de inte är transparanta.

Men han vill inte helt avråda från hedgefonder, det finns undantag säger han. Samtidigt säger han att majoriteten är potentiellt problematiska, eftersom de är så hemliga.

– Om de hade en helt och håller sund process skulle de vara mer transparenta, åtminstone för sina investerare, säger han.

Mårten Lindeborg är vice vd på tredje AP-fonden, en aktör med hög profil i hållbarhetsfrågor. Han berättar att tredje AP-fonden har minskat sitt innehav i hedgefonder, men inte av hållbarhetsskäl, utan för att de överlag ger dålig avkastning.

– Och det gäller inte bara de vi har valt utan det gäller globalt. De senaste tio åren har hedgefonder inte gett någon avkastning, säger Mårten Lindeborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista