Domstol går emot Trump om transsexuella

En federal domstol i Washington stoppar president Donald Trumps planer på att neka transpersoner anställning i USA:s militär.

Domaren Colleen Kollar-Kotelly skriver att transpersoner i militären som har lämnat in en stämning för att stoppa planerna sannolikt skulle få rätt när de hävdar att förbudet går emot landets konstitution. Orsaken till att de troligen skulle få rätt är bland annat att de angivna orsakerna för förbudet "inte verkar ha stöd av några fakta", noterar Kollar-Kotelly.

Men även omständigheternas kring Trumps offentliggörande av förbudet har vägt in i hennes beslut, skriver domaren.

Domaren beslutar att administrationen därför inte får införa restriktionen.

I augusti klargjorde Trump att militären ska "återvända till den långvariga politiken och förfarandet inom militären från före juni 2016". Det innebär ett stopp för nyanställning av öppet transsexuell personal.

Ett antal transpersoner som redan tjänstgör i militären tog ärendet till domstol och hävdade grundlagsskyddade rättigheter som grund.

Trumps utspel satte igång spekulationer om vad som ska hända med de tusentals transpersoner som redan tjänstgör inom militären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista