Stefan Löfven inför duellen.
1 av 2
Stefan Löfven inför duellen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Ulf Kristersson inför duellen.
2 av 2
Ulf Kristersson inför duellen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

"Det är banne mig inte manlighet att tafsa på kvinnor"

"Det är banne mig inte manlighet att tafsa på kvinnor"
0:59 min

Statsminister Stefan Lövfen och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson debatterade i kväll #metoo och de anklagelser om sexuella trakasserier, kränkningar och våld som har hamnat under lupp den senaste tiden.

– Jag känner en sådan djup avsky mot detta, det är så allvarliga kränkningar. Vi ser att vi har ett inte tillräckligt jämställt samhälle, vi har kommit långt – och det har vi säkert gjort jämfört med andra länder – men när man ser detta inser man hur brett problemet är. Vi måste stå upp för män och kvinnors lika rättigheter, sade statsminister Stefan Löfven under debatten på TV4.

– Jag tror tyvärr att det är många som inte är förvånade men är förfärade av det som har kommit fram, sade Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, som delar statsministerns bestörtning.

I debatten pratade både Stefan Löfven och Ulf Kristersson om politikernas ansvar att skärpa relevant lagstiftning. Statsministern nämnde den kommande samtyckeslagstiftningen, medan moderatledaren lyfte upp hur sällan anmälda våldtäkter leder till fällande dom.

– Vi har ett grundläggande problem i Sverige när nio av tio polisanmälda våldtäkter inte klaras upp. Här har vi en gemensam uppgift att rätta till lagstiftningen, sade Ulf Kristersson.

– Minst lika viktigt är att vi vuxna män tar ansvar att prata med mindre vuxna män om vad man gör och inte gör, lade han till.

Underliggande värderingar var även det ett ämne som lyftes i debatten och kopplades till trakasserier, kränkningar och sexuellt våld.

– Vi behöver inte minst en diskussion bland hos män, vad är det som är riktig manlighet? Inte är det att trakassera och tafsa på kvinnor, det är banne mig ingen manlighet, sade Stefan Löfven.

Ulf Kristersson betonade vikten av att prata med pojkar och unga män om värderingar.

– Många mammor pratar med sina döttrar om att det här inte ska accepteras, vilket är bra. Vi som är pappor måste prata med våra söner. Vi måste säga vad som är rätt och fel, sade Ulf Kristersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".