Sara Huckabee Sanders
1 av 2
Sara Huckabee Sanders Foto: NICHOLAS KAMM
Paul Manafort
2 av 2
Paul Manafort Foto: Alex Brandon

Vita huset om åtalet: Har inte med presidenten att göra

Kajsa Boglind, utrikeskorrespondent: Första belagda kopplingen mellan Ryssland och Trumpkampanjen
1:36 min

Donald Trumps tidigare kampanjchef beordrades idag i husarrest i samband med att han nu står åtalad för bland annat för pengatvätt och för att ha konspirerat mot USA. Samtidigt har en annan kampanjmedarbetare förklarat sig skyldig till att ha ljugit i förhör med FBI.

Men Vita huset hävdar att inget av detta har någon koppling till presidenten.

"Det mesta hände innan Trumpkampanjen ens existerade."

Det var var budskapet från en hårt pressad Sara Huckabee Sanders, pressekreterare i vita huset.

Samtidigt befann sig Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och hans medarbetare Rick Gates i en domstol här i Washington där de nekade till åtalspunkterna som presenterats mot dem och som bland annat rör pengatvätt, konspiration mot usa och underlåtenhet att registrera sig som utländsk diplomat. Anklagelserna rör inte deras arbete med valkampanjen men tidsperioden omfattar de facto tiden då de arbetade för Trump.

Åtalet mot George Papadopulus handlar däremot om hans förehavanden i samband med kampanjarbetet. Papadopoulos har också erkänt att han ljugit för FBI:s utredare om kontakter med en person som ska stå Moskva nära och som enligt uppgift lovat komprometterande uppgifter om Hillary Clinton.

Papadoupoulus roll under kampanjen ska enligt vita huset ha varit mycket begränsad – men fallet kan ha stor betydelse eftersom det är den första belagda kopplingen mellan Ryssland och kampanjen i den särskilde åklagaren Robert Muellers mycket omfattande utredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".