En familj står i ruinerna av byn Barzan på Ninevehslätten.
En familj står i ruinerna av byn Barzan på Ninevehslätten. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/TT

Kristna och yazidier fruktar nya våldsamheter

2:11 min

I norra Irak fruktar flera minoritetsgrupper, som kristna och yazidier, att striderna mellan kurdiska- och irakiska styrkor än en gång ska drabba dem.

Flera viktiga irakiska- och kurdiska oljeledningar är den stora anledningen till att striderna om gränsen varit hårda. Irak har krävt full kontroll trots att området ligger inom den självstyrande kurdiska regionen.

I går träffades parterna för att förhandla, hittills tycks de vara redo att sköta gränsen tillsammans, under övervakning av USA, men ännu finns ingen slutlig överenskommelse.

Och just USA välkomnade den kurdiske presidenten Masoud Barzanis avgång, en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet uppmanade dels det kurdiska självstyret att nu samarbeta internt, men även Bagdad och Kurdistan att lösa sina problem.

För det är fortsatt våldsamt i området. Kurdiska familjer i nordvästra Irak vittnar om hur deras bostadshus har förstörts av den Iranstödda shiamilisen Hashd al Shaabi och flera tusen människor har flytt.

Även en kurdisk tv-fotograf har mördats, enligt uppgift av milisen och hans kropp var svårt sargad och skadad på ett sätt som att gärningsmännen ville skicka ett budskap om att han skulle tystas.

Många av dem som nu flyr är minoriteter som kristna och yazidier och de vädjar till omvärlden att agera för att förhindra en eskalering av våldsamheterna.

Det säger kristne Khalid Yacob Marcus till kurdiska tv-kanalen Rudaw.

– Vi vädjar till påven, USA och det internationella samfundet att omedelbart ingripa. Vi är kristna och yazidier här och de måste stoppa blodbadet. Vi vill inte ha krig, säger han.

Minoriteterna utsattes för folkmord när terrorsekten IS tog kontroll över stora delar av Irak, 2014. Kristna samhällen tömdes på folk och förstördes. Omkring 4000 yazidier dödades, nästan 7 000 kidnappades och kvinnor utnyttjades som sexslavar. Flera tusen yazidier saknas fortfarande.

Kristna grupper har hela tiden varnat för att deras existens i Irak, framförallt på Ninevehslätten, är akut hotad och har anklagat omvärlden för att blunda för minoritetsgruppernas utsatthet. Nu vill de slippa fly ytterligare ett krig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista