Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, statsminister Stefan Löfven (S), moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) deltar i TV4:s partiledarduell.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, statsminister Stefan Löfven (S), moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) deltar i TV4:s partiledarduell. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Jobbpolitik med ideologiska skillnader i TV4-duell

2:00 min

Jobbpolitiken utgör den ideologiska skiljelinjen mellan moderaterna och socialdemokraterna. Det tyckte både statsminister Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) efter den duell som TV4 anordnade i går kväll.

Så här lät en del av replikväxlingen om hur nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden.

Stefan Löfven

– Den stora utmaningen på svensk arbetsmarknad just nu är att vi har 100 000 jobb därför att företag, arbetsgivare, hittar inte rätt utbildad personal.

Ulf Kristersson

– Det är inte en realistisk väg att människor som inte har någon som helst utbildning med sig hemifrån ska få med sig hem en svansk gymnasieutbildning innan de börjar arbeta.

Stefan Löfven

– Det moderaterna gör, det är att de siktar in sig på att den enskilde ska ha lägre lön. Det tycker jag inte är det viktigaste. Det är den som ska anställa som behöver ett incitament för att anställa någon som inte har så mycket utbildning.

Ulf Kristersson

– Vi sänker inte lönen för en enda person som arbetar. Vi säger att det är bättre att komma in och få en fot på arbetsmarknaden än att år efter år leva på bidrag.

Stefan Löfven

– Det är ju såhär Ulf Kristersson, att du tänker stifta en lag för de som är upp till 23 år och för de som är nyanlända. Det kommer att vara även de som har arbete som plötsligt inte längre har ett arbete att gå till, som kommer in till lägre lön.

Ulf Kristersson

– Du har ju ingenting emot om parterna löser precis samma sak med egna avtal. Jag säger, det bästa är om parterna löser detta. Om de inte gör det kan politiken inte stå passiv.

Efter debatten var både Stefan Löfven och Ulf Kristersson belåtna och ansåg att skillnaderna dem emellan framstår allt tydligare. Så här sa Ulf Kristersson:

– Det var det som jag tyckte var lite anmärkningsvärt, att han tycker att precis det som jag föreslår, det tycker han är helt okej om parterna kommer fram till det. Men han tycker att det är helt fel och han kallar det för lönesänkningar om vi skulle ha en politisk uppfattning och verkligen göra något åt problemet.

– Det tycker jag ändå är en viktig skillnad. För politiken kan inte vara på åskådarbänken och bara titta och hoppas att någon annan löser problemen i Sverige.

Och Stefan Löfven ansåg att moderaternas nye partiledare tydliggjort skillnaden mellan höger och vänster i det svenska politiska landskapet.

– Moderaterna har ju nu, också retoriskt, klivit rejält till höger och jag tycker att det märks väldigt tydligt i debatten. Det är min uppfattning, att de tagit ett rejält kliv åt höger. Moderaterna är ett parti för ett fåtal. Vi är ett parti för många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista