Katalonien, Carles Puigdemont, Spanien
Foto: Manu Fernandez

Puigdemont riskerar åtal - har lämnat Spanien

1:48 min

I Katalonien har det lugnat ned sig efter en hektisk helg men det råder fortfarande stor förvirring om vad som ska hända framöver.

Den nyligen avsatte regionspresidenten Carles Puigdemont har lämnat Spanien av oro för att bli åtalad för uppror mot staten.

Hans supportrar väntar på ett första uttalande från honom för att få vägledning.

– Jag vet inte vad som kommer hända, säger Barcelonabon Marie Angeles Corbacho.

Hon vill veta om nyvalet som den spanska regeringen utlyst i Katalonien den 21 december verkligen bör tas på allvar.

Hittills har den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont varit tyst sedan den spanske riksåklagaren i går begärde att han ska åtalas för uppror, uppvigling och förskingring.

Ex-presidenten har lämnat Spanien och befinner sig i Bryssel där han har sin advokat.

Hans parti Det katalanska demokratipartiet visade däremot redan i går att det kommer satsa på valet med eller utan Puigdemont vid rodret.

Vi ses vid valurnorna Herr Rajoy, sade partisekreteraren Marta Pascal i går med riktning mot den spanske premiärministern som just nu har kontroll över Katalonien.

Pascal hoppas att valresultatet den 21 december ska visa hur gärna katalanerna vill bryta sig loss från Spanien genom att de röstar på separatistpartierna.

Men det blir på inget sätt en lätt uppgift. De senaste opinionsundersökningarna som gjorts har snarare pekat på att den sidan som vill ha ett självständigt Katalonien har krympt efter folkomröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista